Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vozačima sipaju i loše gorivo

Biznis

Izvor: Glas Srpske     30.11.2016 u 13:11 h 0

Vozačima sipaju i loše gorivo

Vozači u Srpskoj na pojedinim pumpama toče neispravno gorivo, što potvrđuju i kontrole u kojima je ove godine u 27 slučajeva utvrđeno da kvalitet naftnih derivata nije na propisanom nivou.


Gorivo na benzinskim pumpama inspektori kontrolišu dva puta godišnje - ljeti i zimi.

- Republička tehnička inspekcija je u devet mjeseci ove godine obavila 624 kontrole na benzinskim stanicama, terminalima i u skladištima i od svih vrsta tečnih naftnih goriva zatečenih u prometu uzela 1.734 uzorka. Laboratorijskim analizama utvrđeno je da u 27 slučajeva gorivo nije bilo usaglašeno sa odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva - kazali su u Inspektoratu RS.

Naglasili su da su se uočeni propusti najčešće odnosili na sniženu tačku paljenja, pojašnjavajući da do toga dolazi usljed miješanja malih količina benzina sa dizelom pri istakanju goriva na pumpama.

- Usljed nepažnje zaostali benzin u ispusnom cjevovodu cisterne i u separatoru može da snizi tačku paljenja dizel goriva i da utiče na sadržaj sumpora - istakli su u Inspektoratu.

Protiv pravnih i odgovornih lica kod kojih je pronađeno gorivo nezadovoljavajućeg kvaliteta podnesene su 24 prekršajne prijave, a inspektori su izdali i šest prekršajnih naloga u vrijednosti od 75.000 KM. Za subjekte kod kojih se analizom dokaže da su prometovali tečna naftna goriva koja nisu bila usklađena sa odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva propisane su kazne od 5.000 do 20.000 maraka.

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Zoran Berak naveo je da kvalitet goriva na benzinskim pumpama u većini slučajeva zadovoljava propise.

- Inspekcija je izrekla kazne distributerima kod kojih su pronađeni propusti i oni su nakon toga otklonili nedostatke. Trgovina naftom i naftnim derivatima odvija se u skladu sa propisima - rekao je Berak, navodeći da do sada nisu imali žalbi vozača na kvalitet goriva.

Direktor "Krajinapetrola" Milovan Bajić ističe da je kvalitet goriva u Srpskoj svake godine sve bolji.

- Kontrole su i više nego česte. Ako inspektori kontrolišu i ostale benzinske pumpe kao nas, vozači ne treba da strahuju - rekao je Bajić i dodao da kod njih inspekcija nije našla odstupanja u kvalitetu goriva.

Kontrola

Programom utvrđivanja usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva definisan je obim i postupak kontrole.

- Inspektori u toku godine od svake vrste goriva koje se prometuje na benzinskoj pumpi uzimaju po jedan uzorak za analizu - naveli su u Inspektoratu RS.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi