Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Na prostoru nekadašnje kasarne u Bijeljini mogao bi da nikne jedinstven kompleks (FOTO)

Bijeljina

    30.11.2016 u 12:38 h 0

Na prostoru nekadašnje kasarne u Bijeljini mogao bi da nikne jedinstven kompleks (FOTO)

Koncertna dvorana, sportski centar, studentski grad - sve na prostoru nekadašnje kasarne u Bijeljini!


Izgradnja jedinstvenog kulturno-obrazovnog, sportsko-rekreatvinog i komercijalnog kompleksa, podijeljenog u tri cjeline planirana je Idejnim urbanističkim rješenjem uređenja prostora kasarne u Bijeljini.

Naime, ovim idejnim rješenjem predviđena je izgradnja koncertne dvorane, studentskog grada sa postojećim objektom pravoslavne crkve i domova, zatim zgrade univerziteta, sportskog centra sa kulturnm i komercijalnim sadržajima, kao i stambenih blokova, biblioteke, galerije i mnogih drugih sadržaja, kažu za eKapiju u Direkciji za izgradnju i razvoj grada Bijeljine, čiji je stručni tim izradio idejno rješenje.

- Detaljne karakteristike u smislu dispozicije, materijalizacije i slično precizno će se definisati prilikom izrade projektne dokumentacije, a prema konkretnim potrebama – kaže Branka Blagojević, šef odsjeka za planiranje Grada Bijeljine.

Blagojević dodaje da s obzirom na to da Bijeljina već duži vremenski period ima izražene potrebe za razvojem društvenih djelatnosti, ovo idejno rješenje je rezultat zadovoljenja potreba građana Bijeljine i okolnih mjesta za novim sadržajem. 

- Predmetni obuhvat je Revizijom i izmjenom urbanističkog plana grada Bijeljina, nakon izmještanja kasarne, rezervisan kao prostor za razvoj društvenih djelatnosti – ističe naša sagovornica.

Ovaj prostor se još uvijek koristi za potrebe kasarne Stepa Stepanović, ali nema potpunu funkciju kakvu je imala u prethodnom periodu. Takođe, ni kapacitet komleksa kasarne nije u skladu sa površinom koju zauzima.

- Postojeći građevinski fond je različit sa aspekta boniteta, datuma izgradnje i spratnosti, ali se uglavnom radi o objektima koji su u srednjem i lošijem stanju - kaže za eKapiju Stevan Čukić, jedan od tvoraca idejnog rješenja.

Čukić ističe da je osnovna ideja prilikom izrade idejnog urbanističkog rješenja bila činjenica da je ovaj prostor, važećom prostorno-planskom dokumentacijom, definisan za razvoj društvenih djelatnosti.

- S obzirom na to da se Bijeljina u posljednje vrijeme razvija i kao obrazovni centar odlučili smo se da ovaj, inače veoma atraktivan prostor, planiramo kao multifunkcionalni kompleks u kom dominantnu ulogu ima obrazovanje i kultura, uz koju nezaobilazno idu i sport i rekreacija, kao i komercijalni sadržaji. Sve to je dovelo do toga da smo ovim rješenjem dobili jednu površinu koncipiranu u tri cjeline koje se međusobno, u pogledu funkcije i sadržajnosti, dopunjuju – dodaje Čukić.

Plan je da se realizacijom ovog idejnog rješenja u narednom periodu doprnese bržem razvoju Bijeljine kao najznačajnijeg regionalnog centra u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske.

- Sam koncept podrazumjeva zadržavanje postojećih objekata u zapadnom dijelu obuhvata, a to je objekat srpske pravoslavne crkve, kao i izgradnju multifunkcionalnih objekata visokoškolskih ustanova u središnjem dijelu. Planirano je i posebno uređenje parkovskih i sportskih površina u istočnom dijelu, čime se dobija izuzetno atraktivan prostor – kaže sagovornik eKapije.

Iz Direkcije za izgradnju i razvoj grada Bijeljine napominju da je prostor koji obuhvata idejno rješenje u kontaktu sa različitim namjenama, te je bilo neophodno nove sadržaje uklopiti i povezati, a istovremeno im omogućiti da svaka za sebe ima odgovarajuću nezavisnost. Iz tog razloga su, kažu, i smišljeni predloženi sadržaji u ovom kompleksu, koji su istovremeno i javni i društveni, kulturni i duhovni, ali i stambeni.

- Radi se o prostoru koji je svojom zapadnom granicom u kontaktu sa centralnom gradskom zonom. Istočno od predmetnog obuhvata nalazi se stambeno naselje, a u neposrednoj blizini nalazi se objekat Saborne crkve i pravoslavne gimnazije koja je u izgradnji, kao i Vanekov mlin, objekat pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS – kaže šef odsjeka za planiranje Branka Blagojević.

Naime, međusobna kompatibilnost svih navedenih namjena, koju su predloženim rješenjem uspjeli da ostvare u Direkciji za izgradnju i razvoj grada, rezultirala je i priznanjem dobijenim na 25. Međunarodnom salonu urbanizma koji se održao od 8. do 12. novembra u Sremskoj Mitrovici u organizaciji Udruženja urbanista Srbije.

- Vrijednost investicije u ovom trenutku nije poznata, jer se radi o idejnom rješenju koje se nije bavilo detaljnijom razradom u smislu izvođenja - ističe Blagojević.

Naša sagovornica dodaje da će se izradom projektne dokumentacije tj. glavnog projekta jasno precizirati i potreban novac za realizaciju ove investicije.

 

Izvoe :eKapija / Slobodana Šubara


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi