Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Polovina zaraženih ne zna da ima HIV virus

Lifestyle

Izvor: B92     30.11.2016 u 10:16 h 0

Polovina zaraženih ne zna da ima HIV virus

SZO upozorava da skoro polovina zaraženih HIV virusom širom svijeta, ne zna da su zaraženi i pozvala na širi pristup za testiranje, prenosi AFP.


Prema najnovijim podacima, u Evropi je 2015. godine registrovano 153.407 novih slučajeva HIV pozitivnih osoba, što je više nego 2014. godine, a porast su uzrokovali slučajevi u Rusiji i migranti koji su se zarazili nakon dolaska u Evropu.

Svjetska zdravstvena organizacija je navela, pozivajući se na procjene iz 2015. godine, da 40 odsto, odnosno više od 14 miliona osoba sa HIV virusom, nisu toga svjesni, što je mnogo više nego ranijih godina kada je taj procenat bio manji.

Kontinuirani manjak dijagnoza i dalje ostaje glavna prepreka ka implementaciji SZO preporuka, koje bi trebalo da doprinesu da se osobe sa virusom na vrijeme podvrgnu terapiji.

Prema podacima, 80 odsto osoba sa HIV-om prima terapiju, ali mnogi se kasno prijave za terapiju jer nisu ni znali da su oboljeli.

Predsjednica SZP Margaret Čen kazala je da bi redovno testiranje znatno olakšalo tu situaciju.

"Samotestiranje bi moglo da otvori vrata mnogima, koji bi se tako upoznali sa svojim HIV statusom i našli način da dođu do terapije i poboljšaju prevenciju", navela je Čen u saopštenju.

Samotestiranje bi omogućilo ljudima da najnovijom metodom vrše testiranje, tako što bi u svojim kućama davali uzorak oralne tečnosti ili krvi iz prsta za otkrivanje virusa, a čitav proces traje 20 minuta.

SZO saopštava i da je ovaj način testiranja povećao učestalost testiranja kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, kao i kod muškaraca čije su partnerke trudne.

U SAD ovi testovi mogu da se kupe za oko 40 dolara, ali u SZO navode da bi najviše voljeli da su ti testovi besplatni.

Ta organizacija navodi da podržava projekat u tri afričke zemlje - Malaviju, Zimbabveu i Zambiji, koji predviđa da se ovi testovi besplatno dijele, ali teži da se taj projekat proširi na više zemalja, pa i na zemlje EU gdje se pokazalo da jedan od sedmoro ljudi ne zna da je zaražen.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi