Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Hag može smao da dubi na glavi, to je besmislen tribunal''

Regija

Izvor: Vesti-online     29.11.2016 u 21:56 h 0

''Hag može smao da dubi na glavi, to je besmislen tribunal''
FOTO: Agencija Anadolija

Sudsko vijeće Haškog tribunala povuklo je oznaku tajnosti sa međunarodnih poternica raspisanih za troje srpskih radikala - Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem, koji su pred Tribunalom optuženi za nepoštovanje suda.


U saopštenju Sudskog veća ukazano je da iako je Srbija više puta upozoravana da mora da uhapsi troje optuženih radikala i izruči ih Tribunalu, po toj odluci nije postupljeno. Komentarišući odluku Haškog tribunala, lider SRS-a Vojislav Šešelj u izjavi za Sputnjik ističe da taj potez pokazuje svu besmislenost postojanja Haškog tribunala kao nelegalnog međunarodnog krivičnog suda. 

- U statutu Haškog tribunala ne postoji krivično djelo za koje gone trojicu mojih saradnika. Takođe, pred Sudskim većem je u potpunosti sproveden postupak po zahtjevu za njihovo izručenje i Sud je pravosnažno presudio da ne postoje uslovi za izručenje. Ta presuda je konačna. Na nju se ne mogu ulagati nikakvi pravni lijekovi, jer je to presuđena stvar. I mogu da rade šta god hoće, da dube na glavi, ali naš pravosudni sistem ne sme da opovrgava sopstvenu pravosnažnu odluku - kaže Šešelj. 

On smatra da Haški tribunal zapravo "podgreva javnost“ pred predstojeću sednicu Savjeta bezbjednosti i podnošenja izvještaja predstavnika Haškog tribunala i glavnog tužioca. 

- Ta galama traje već godinama i ona nas uopšte ne zabrinjava. Jedina konkretna posljedica je ta što moji saradnici ne mogu da putuju u inostranstvo. Ali što bi putovali u inostranstvo kada imaju male poslaničke plate, a tamo bi trošili mnogo novca. Ja sam proveo 12 godina u inostranstvu i znam kakva je tamo skupoća - ističe Šešelj. 

On pojašnjava da skidanje oznake tajnosti omogućava svakoj državi na čijoj teritoriji se nađu da uhapsi optužene radikale, ali da ih to ne zabrinjava, jer nemaju namjeru da bilo gdje putuju. 

- Moji saradnici ništa neće preduzimati. Oni će mirno nastaviti da obavljaju svoje poslove. Sve troje su narodni poslanici, pa je i to dodatna mjera njihove zaštite - kaže Šešelj.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi