Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

10 neobičnih načina odgajanja djece širom svijeta

Lifestyle

Izvor: B92     29.11.2016 u 21:15 h 0

10 neobičnih načina odgajanja djece širom svijeta
FOTO: pixabay.com, ilustracija

Postoje različite kulture samim tim i različiti stilovi odgajanja djece. Saznajte kako se u različitim kulturama koriste različite metode odgajanja.


1. Solapur, Indija 

Bacanje beba je godišnji festival u Solapuru. Bebe se obično bacaju sa kule koja je visoka 15 metara a oni koji hvataju bebu drže čaršaf na koji je prihvataju kada padne. Iako djeluje zastrašujuće, srećom, nije se još uvijek desila nezgoda. 

2. Bali 

U Baliju, bebama nije dozvoljeno da dodiruju zemlju do ken napune tri mjeseci. Smatra se da ukoliko dijete dodirne prljavu zemlju i ono će samo postati prljavo. 

3. Istočni Kejp u Africi 

Kada dijete navrši tri dana života, običaj je da se prevede kroz dim koji nastaje paljenjem lišća koje ima poseban miris. Ono što je interesantno jeste to da kada ih penose kroz dim, bebe nisu uznemirane. Vjeruje se da će ovim ritualom djeca biti neustrašiva. 

4. Grčka 

U Grčkoj postoji običaj da se na bebu pljune tri puta kako bi se isterao zao duh, loša sreća i sve negativno. 

5. Irska 

Tradicionalno, Irski parovi nakon venčanja čuvaju parče torte sa vrha sve do krštenja svog djeteta. Torta se služi gostima a par mrvica sa torte se stavlja detetu na čelo i dijete se blagosilja. 

6. Kenija 

U Keniji roditelji ne gledaju očima svoje novorođenče, jer smatraju da je to izraz autoritativnosti i oni ne žele da daruju takvu moć detetu. Majke svuda sa sobom vode djecu ali im ne povlađuju kad su uznemirena. 

7. Vijetnam 

Roditelji u Vijetnamu navikavaju djecu da koriste nošu tako što uče djecu da koriste zviždaljku kada osjete neku fiziološku potrebu. Njihova djeca, kada napune devet mjeseci već steknu naviku korišćenja noše, što znači godinu dana ranije od zapadnjačke djece. Vijetnamci tako dosta uštede na pelenama. 

8. Mauritanija 

Roditelji u Mauritaniji vjeruju da ljudska pljuvačka može da upija riječi, pa tako oni pljuju na svoju djecu sa riječima blagosiljanja. Zatim tu pljuvačku razmazuju po detetovom licu kako bi udvostručili sreću. 

9. Nigerija 

U Nigeriji, novorođenče se vodi u porodično nasleđenu kuću. Jedan od bližih članova porodice uzima određeni začin koji malo sažvaće a zatim ga stavlja u bebina usta. Na taj način, Nigerijci vjeruju, da će dijete ostati jako i zdravo. 

10. Centralna Amerika 

U centralnom delu Amerike, žene pripadnice plemena Maja, kupaju svoju bebu u ledeno hladnoj vodi kako bi im dijete bilo zdravo. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi