Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Da se vratimo bar unazad, a o Dejtonu da ne pričamo''

Bosna i Hercegovina

Izvor: B92     29.11.2016 u 19:59 h 0

''Da se vratimo bar unazad, a o Dejtonu da ne pričamo''
FOTO: Agencija Anadolija

- Potrebno je da predstavnici zemalja iz regiona sednu za sto, bez pritiska i u prijatnoj atmosferi, a da Dejton ne bude tema, smatra Mladen Ivanić.


Komentarišući hladne odnose Beograda, Sarajeva i Zagreba predsedavajući Predsjedništva BiH je u Kažiprstu rekao da u regionu ipak nema hrabrosti za taj prvi korak. 

"Ovakvi odnosi nisu dobri ni za koga od nas. Svi u dubini duše osjećaju da bi bilo dobro da prestane i da se ide u neku drugu fazu, ali niko nema hrabrosti da u to krene", kaže Ivanić. 

Kako je kazao, postoji tenzija i to uglavnom zbog poteza bošnjačke strane, ali dodao je da se i to može prevazići. 

"Moguće je napraviti pozitivan ambijent za razgovor, jer je jedno kada se razgovara u relativno smirenoj atmosferi, a drugo kada postoji medijski pritisak. Dobro bi bilo imati sastanak od koga se ne očekuje nekakvo čudo. Drugu alternativu ne vidim. Štetu od ovakvih tenzija, slikanja uz one ili ove zastave, preimenovanja škola imamo svi", kaže Ivanić. 

Gost Kažiprsta kaže da se politički za svaki potez može naći argument i da se mnogo toga dešava zbog izbora. 

"Pokazalo se na izborima u BiH i Hrvatskoj da se napadima na drugoga lako stiže do glasova, a imaćemo prilike da vidimo kako će biti u Srbiji. Politički život ovdje jeste takav da ljudi biraju one koji djeluju snažno kada brane svoje, ali to važi samo od ciklusa do ciklusa, a prave koristi nema", kaže Ivanić. 

Za njega bi dobri odnosi bili slični onima od prije desetak godina. 

"Za prvi mah da se vratimo odnosima prije jedne decenije. Danas nije to zamislivo, ali smo se tada na sastancima sa predstavnicima EU dogovarali da jedan od nas kaže stav čitave regije, pa onda da izlazimo pojedinačno", kaže Ivanić. 

On kaže da bi za stolom trebalo razgovarati o temama važnim za građane, kao što su trgovina, putevi, mostovi i granični prelazi. 

"Nije realno da se Dejton stavi na sto. To je nešto što ne treba otvarati, jer će odmah uslijediti tri različita odgovora - iz Sarajeva će se zalagati za jedinstvenu BiH, iz Banjaluke za nezavinsnost Republike Srpske, a iz Mostara za treći entitet", kaže Ivanić.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi