Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nije pričanje telefonom u kolima najopasnije: Ima nešto još užasnije od čega se više gine

Regija

Izvor: Telegraf     29.11.2016 u 17:40 h 0

Nije pričanje telefonom u kolima najopasnije: Ima nešto još užasnije od čega se više gine
FOTO: fotodesk.net

Ovako bi mogao da glasi naslov svake četvrte vijesti koju objavimo o saobraćajnim nesrećama. Jer, upravo je telefon jedan od najvećih uzročnika tragedija u saobraćaju


Neodgovorna upotreba mobilnog telefona tokom vožnje jedan je od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Istraživanja pokazuju da telefoniranje tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode četiri puta, a čitanje i pisanje poruka čak osam. 

Ako vozite samo 50 km/h, u jednoj sekundi pređete 14 metara. Potrebno vam je dvije sekunde da spustite pogled kada vam stigne poruka, što znači da prijeđete 28 metara gledajući u telefon umjesto kuda vozite. 

Kako je poznato da Srbi uglavnom voze brže od 50 km/h, jasno je da je rizik od nesreće još veći. 

Takođe, vozač koji tokom vožnje koristi mobilni telefon ponaša se kao da je pod dejstvom alkohola od 0,8 mg/ml, reaguje sporije i ne registruje detalje u saobraćaju. 

Međutim, kada do nesreće dođe, niko ne želi da prizna da je gledao u telefon. 

– Upravo zbog toga mi nemamo zvaničnu statistiku koja bi pokazala koliko je saobraćajnih nezgoda izazvano zbog gledanja u telefon. Nezvanični podaci, ipak, pokazuju, da je svaka četvrta saobraćajna nesreća posljedica telefoniranja – kaže Damir Okanović direktor Komiteta za bezbjednost saobraćaja. 

Saobraćajna policija dobila je novu opremu, pa se od večeras pooštrava kontrola vozača. I najmanje prekoračenje brzine biće sankcionisano. Pitanje je, ipak, kako sankcionisati one koji kucaju poruku dok voze jer policija to ne vidi. 

– Najbolje bi bilo kada bi ljudi shvatili da nema te poruke koja ne može sačekati da se parkiraju i pročitaju je. U suprotnom, rizikuju svoj i tuđi život – kaže Okanović.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi