Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dačić: Kako možete da govorite o Kosovu kao državi

Regija

Izvor: B92     29.11.2016 u 17:01 h 1

Dačić: Kako možete da govorite o Kosovu kao državi
FOTO: Agencija Anadolija

VARŠAVA - Ministar Ivica Dačić upozorio je na sastanku Višegradske grupe, Zapadnobalkanske šestorke i njihovih susjeda da Srbija nije dio zajedničke bezbjednosne politike EU On je u Varšavi naveo da se nekad interesi ne poklapaju, ali da EU mora da poštuje svoje vlastite odluke i na sastancima poštuje statusnu neutralnost Kosova.


"Da li su predstavnici Prištine označeni sa zvezdicom i sa fusnotom na sastancima? Da li poštujete statusnu neutralnost? Govorite o njima kao da su zemlja, a mi nismo s tim saglasni. Da li se SSP sa Kosovom ratifikuje u nacionalnim parlamentima država članica? Ne, ratifikovan je samo u Evropskom parlamentu. Kako možete da govorite o Kosovu kao državi", kazao je Dačić u obraćanju ministrima i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini.

Dačić je upitao da li Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, kad to nisu učinile ni sve članice EU.

"Mi jesmo tolerantni, ali vi u EU treba da se pridržavate svojih odluka", rekao je Dačić i dodao da se od Srbije traži pridruživanje odlukama EU u spoljnoj politici koja nisu u skladu s njenim nacionalnim interesima.

Dačić je upozorio da Srbija u procesu evrointegracija mora da se uhvati u koštac ne samo sa sveobuhvatnom reformom već i da dijalogom o normalizaciji odnosa s Prištinom čiji ishod utiče na cijeli region. On je dodao da evrointegracije ugrožava i politika uslovljavanja u kojoj "lestvica koja bi trebalo da stoji na svom mestu", sve više postaje "pokretna meta, koja menja veličinu i oblik, te umanjuje sigurnost i veru u konačni rezultat – dostizanje članstva u EU".

"Usled svega toga, naši građani se osnovano pitaju postoji li zaista istinska namera da Srbija i ostatak regiona postanu članovi evropske porodice ili je beskonačno uslovljavanje i odlaganje otvaranja pojedinih poglavlja samo puka maska iza koje se krije nespremnost, ako ne i otvoreno protivljenje većine država članica daljem širenju Unije", kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da evrointegraciji ne pomaže to što se od zapadnog Balkana zahtjeva strateško strpljenje.

"Nama je potrebno da znamo šta EU očekuje i želi od nas. Tražiti strateško strpljenje od regiona koji za više od decenije nije uspio da se značajnije približi EU neće dati doprinos intenziviranju reformi i jačanju stabilnosti. Nama je potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu", rekao je Dačić.

Dačić je takođe zatražio podršku da Srbija, koja je odmakla u reformama cjelokupnog društva ali ima utisak da u evrointegracijama ne napreduje željenom dinamikom, jer je u dobroj mjeri uslovljena napretkom u dijalogu Beograda i Prištine, otvori u decembu tri pregovaračka poglavlja kao zamajac evropskoj perspektivi.

Dačić učestvuje na godišnjem ministarskom sastanku Višegradske grupe i Zapadnobalkanske šestorke, kao i Rumunije, Bugarske, Italije, Slovenije, Hrvatske i Evropske komisije.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Sta je bre...upeavo politika tvoje stranke i bivsi lideri doveli su do toga da Kosovo postane drzava

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi