Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zbog brze vožnje u RS kažnjeno 105.519 vozača: Ograničenje 50 prešišao sa 190 km na čas

Bosna i Hercegovina

Izvor: Glas Srpske     29.11.2016 u 15:53 h 0

Zbog brze vožnje u RS kažnjeno 105.519 vozača: Ograničenje 50 prešišao sa 190 km na čas

Uprkos čestim apelima i akcijama policije o tome koliko je važno poštovati dozvoljenu brzinu i dalje je mnogo nesavjesnih vozača u RS, među kojima je i jedan motorista, koji je uhvaćen kako juri 190 kilometara na čas kroz naselje u Donjem Žabaru, gdje je ograničenje bilo 50.


Taj motociklista se, zahvaljujući svojoj obijesnoj jurnjavi, svrstao među ovogodišnja tri slučaja najveće izmjerene brzine kretanja vozila.

U njegovom društvu je, kako pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS), i jedan vozač iz Banjaluke. On je banjalučkom ulicom Krajiških brigada vozio 162 kilometra na čas iako je ograničenje bilo 70.

Rame uz rame sa tim "šumaherima" je i jedan vozač iz Modriče. Njemu je na magistralnom putu M-17, u naselju Miloševac, izmjerena brzina 131 kilometar na čas i to na dijelu puta gdje je ograničenje brzine 50.

U MUP-u RS kažu da je od 1. januara do 24. novembra ove godine zbog prekoračenja dopuštene brzine kažnjeno 105.519 vozača.

- Broj kažnjenih vozača zbog brze vožnje ove godine veći je za 46.059 ili 77,46 odsto u odnosu na isti period lani - ističu u MUP-u RS.

Osim neprilagođene brzine, mnogi vozači ne poštuju propise ni kada je u pitanju konzumacija alkohola.

Kako pokazuju evidencije MUP-a RS, ove godine kažnjeno je 13.952 pijana vozača, a jedan od njih je imao čak 3,92 promila alkohola u organizmu.

- Broj kažnjenih vozača koji su ove godine upravljali vozilom pod uticajem alkohola, veći je za 2.391 ili 20,68 odsto u odnosu na isti period prošle godine - dodali su u MUP-u.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da je neprilagođena brzina broj jedan među uzorcima zbog kojih nastaju sve saobraćajne nesreće.

- Brza vožnje uzrok je u prosjeku oko 27 odsto saobraćajki. Veoma je važno da vozači voze po propisima, jer time čuvaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju - kazao je Radović.

Ističe da je u ovoj godini, ipak, podignut viši nivo bezbjednosti u saobraćaju u Srpskoj, jer je manje stradalih.

- U ovoj godini na putevima je poginulo 115 ljudi, što je značajno manje nego u prethodnoj godini. Očekujem da će i u idućem periodu bezbjednost saobraćaja biti podignuta na još viši nivo - rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, do kraja ove godine trebalo bi da budu identifikovane opasne tačke na svim putevima u Srpskoj.

- Kada završimo taj posao, siguran sam da će biti smanjen broj saobraćajnih nesreća - dodao je Radović.

Kampanja

Milija Radović kaže da je viši nivo bezbjednosti u saobraćaju rezultat rada MUP-a, Ministarstva saobraćaja i veza, Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza RS.

- Preventivne kampanje koje smo sprovodili imale su efekta. Intenzivnije smo, bolje i kvalitetnije sproveli kampanje koje se odnose na vezivanje pojasa, kontrolu brzine i ostale aktivnosti bitne za podizanje bezbjednosti u saobraćaju - rekao je Radović.               

Tri slučaja u kojima je ove godine izmjerena najveća brzina

PELAGIĆEVO (regionalni put R-462 naseljeno mjesto Donji Žabar)

- 190 kilometara na čas vozio naseljem gdje je dozvoljeno 50

BANjALUKA (magistralni put M-16 ulica Krajiških brigada)

- 162 kilometra na čas iako je ograničenje bilo 70

MODRIČA (magistralni put M-17 naseljeno mjesto Miloševac)

- 131 kilometar na čas, a ograničenje brzine bilo 50


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi