Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zakon o Danu RS na odlučivanju u Ustavnom sudu RS

Bosna i Hercegovina

Izvor: FENA     29.11.2016 u 13:05 h 1

Zakon o Danu RS na odlučivanju u Ustavnom sudu RS

Ustavni sud Republike Srpske (RS) odlučiće da li je Zakonom o Danu RS povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.


O ovom zakonu danas nije postignuta saglasnost na Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS.

Klub Bošnjaka je 2. novembra stavio veto na ovaj zakon, kao i zaključke usvojene uz Zakon o Danu RS, jer ne prihvataju 9.januar kao Dan RS.

Ukazali su i da predlagač zakona ne priznaje presudu Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da je 9. januar neustavan kao Dan RS.

U Klubu Bošnjaka su izričiti da za pripadnike tog naroda 9. januar kao praznik nikada neće biti prihvatljiv.

Narodna skupština RS je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, usvojila Zakon o Danu RS, po hitnom postupku i obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

U Zakonu o Danu RS se navodi da se na osnovu potvrđene volje građana RS 9. januar utvrđuje kao Dan RS koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definiše se i da Vlada RS svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS.

Iako taj zakon nije stupio na snagu, u RS su počele pripreme za obilježavanje 9. januara kao Dana RS.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Naravno .sud RS ce donijeti odluku u korist naroda RS-a .pod uticajem je Dodika ...kao sto sud BiH donosi odluke pod uticajem Bakira.....koliko je drustvo podijeljeno nismo ni svijesni....

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi