Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ruski hemičari otkrili molekul koji uništava rak

Nauka i tehnologija

Izvor: Sputnik     28.11.2016 u 21:44 h 0

Ruski hemičari otkrili molekul koji uništava rak
FOTO: pixabay.com, ilustracija

Ruski hemičari i saradnici američke kompanije "Immune Pharmaceuticals“ otkrili su sumporna jedinjenja, ugljovodonike i azote koji mogu da unište ćelije raka, otporne na dejstva drugih vrsta hemoterapija, navodi se u članku, objavljenom u žurnalu "Evropske novine za medicinsku hemiju“.


"Izbor klase jedinjenja nije slučajan. Stvar je u tome da mnogi aminoizotiazoli pokazuju širok spektar farmakoloških i bioloških aktivnosti.

Zato smo predložili da jedinjenja te klase sa pouzdanim hemijskim grupama mogu pokazivati anti-kancer aktivnost“, rekao je Aleksandar Kiseljov sa Moskovskog fizičkog fakulteta.

Hemoterapija, uz pomoć koje doktori uništavaju rak, radi na dva načina — ili nanoseći štetu DNK ćeliji raka, tjerajući ih da se samouništavaju, ili sprječavaju njihov rast i razmnožavanje.

Drugi način danas postaje popularniji, jer on ne dovodi do pojave još agresivnije vrste ćelija raka zbog razvoja novih mutacija u njihovom genomu.

Preparati tog tipa, tzv. antimitotici, uništavaju tubulin, jedan od glavnih bjelančevina ćelija, kritički važan za razmnožavanje.

Takve supstance su dobijene sintetičkim putem ili su od tropskog rastinja. Osim toga, nedavno su naučnici sa Moskovskog fizičko-tehničkog instituta našli "praznine“ za antimitotike u peršunu i mirođiji.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi