Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Onome ko riješi ovaj problem NASA daje 30 hiljada dolara

Zanimljivosti

Izvor: radiosarajevo.ba     28.11.2016 u 20:45 h 0

Onome ko riješi ovaj problem NASA daje 30 hiljada dolara
FOTO: pixabay.com

NASA je pokrenula takmičenje za pronalazače kako bi riješili pomalo neobično pitanje putovanja u svemir – a tri najbolja rješenja dobiće po 30 hiljada dolara. Problem su – menstruacija, mala i velika nužda u svemiru.


Naime, trenutno ne postoji efikasan sistem "odlaganja ovog otpada" koji bi se ugradio u svemirsko odijelo, a Nasa očekuje da će, tokom putovanja na Mars ili asteroid, astronauti biti i do šest dana bez toaleta. 

Pronalazači imaju vremena do 20. decembra da predaju predloge i dizajne za sistem koji će sve "sam raditi" u periodu do šest dana. 

U opisu poziva navodi se kako pelene nisu zdrava ni realna opcija koja može da traje šest dana. Pritom, dok su u odijela, astronautima je nemoguće da dodirnu svoje tijelo.

I zato im je potrebna pomoć pronalazača - astronautima treba sistem koji će efikasno čistiti fekalije, urin ili menstrualno krvarenje, bez rizika od infekcije. 

Cilj NASA je da tri pobjednička predloga testira u narednih godinu dana, i da ih potpuno implementira u odijela u naredne tri godine. 

NASA je takođe najavila da će prva ljudska posada na Mars putovati u narednoj deceniji.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi