Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Na bh. granici oduzete četiri tone banana

Bosna i Hercegovina

Izvor: radiosarajevo.ba     28.11.2016 u 18:25 h 0

Na bh. granici oduzete četiri tone banana
FOTO: pixabay.com, ilustracija

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti 65.185 KM.


Obavljajući redovne aktivnosti na provjeri prometa i porijekla robe u Gradačcu, ovlaštena službena lica UIO, Regionalni centar Tuzla, pronašli su kod fizičkog lica robu bez ikakve dokumentacije o porijeklu. S obzirom na to da se radilo o robi koja prilikom ulaska u carinsko područje BiH nije prijavljena nadležnim carinskim organima, privremeno je oduzeta veća količina tekstilnih proizvoda. Radilo se o ukupno 8.065 komada razne dječije odjeće čija je tržišna vrijednost 30.000 KM.

Ovlaštena službena lica UIO, RC Tuzla, izvršili su provjeru prometa i porijekla robe, u ovom slučaju mobilnih telefona, u trgovinskim radnjama na više lokacija u gradu Bijeljina. Prilikom provjera pronađena je roba stranog porijekla bez uredne knjigovodstvene dokumentacije. S obzirom na to da se radilo o robi zatečenoj u prodaji – prometu, a da ista nije prijavljena za postupak carinjenja, privremeno je oduzeto 100 mobitela različitih robnih marki tržišne vrijednosti 21.685 KM.

Prilikom provjere lica M.M. vlasnika SP u Brčko distriktu pronađena je roba stranog porijekla bez uredne knjigovodstvene dokumentacije. Tom prilikom privremeno je oduzeto ukupno 617 pari različite obuće tržišne vrijednosti 10.000 KM.

Ovlaštena službena lica Tima za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji s carinskim službenicima RC Tuzla, izvršili su detaljan pregled pošiljke voća – banana u Carinskoj ispostavi Zvornik. Prilikom pregleda pošiljke pravnog lica iz Tuzle pronađeno je 4.000 kg banana koje nisu bile prijavljene prilikom redovnog postupka carinjenja. Procijenjena vrijednost oduzete robe je 3.500KM.

Prilikom vršenja aktivnosti na otkrivanju i oduzimanju robe značajnu ulogu imala je prethodna obuka i saradnja s Vladom SAD-a, putem programa EXBS. Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podnijeti zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi