Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

10 NAJZLOBNIJIH STVARI KOJE JE ČOVJEK STVORIO: Jednu imate upravo sad kod sebe ili je drži osoba pored vas, a ona UNIŠTAVA SVE

Zanimljivosti

Izvor: Telegraf     28.11.2016 u 17:39 h 0

10 NAJZLOBNIJIH STVARI KOJE JE ČOVJEK STVORIO: Jednu imate upravo sad kod sebe ili je drži osoba pored vas, a ona UNIŠTAVA SVE
FOTO: pixabay.com

Čovječanstvo je u poslednjih sto godina ostvarilo fascinantan tehnološki napredak, ali, na žalost, uporedo sa velikim razvojem rastao je ljudski potencijal za samouništenje.


U skladu s tim, ekipa YouTube kanala ”Top 10 Archive” napravila je listu je najzlobnijih stvari koje je stvorio čovek. Ovo su neke od njih: 

Sarin 

Smatra se oružjem masovnog uništenja. Zabranjen je 1993. godine, ali koristio se i poslijetoga. Ovaj gas cilja na nervni sistem i dovodi do gušenja usljed nemogućnosti kontrole grudnih mišića i pluća. 

Iperit 

Kada vidite fotografije vojnika iz Prvog svjetskog rata sa gas maskama, velika je šansa da se u blizini koristio iperit, odnosno, takozvani “senf plin”. Vojni stratezi podržavali su koršćenje iperita, tvrdeći da on ublažava reakcije neprijatelja, međutim, kontakt s ovim veoma opasnim plinom može dovesti do ozbiljnih opekotina, privremenog slepila, jakih oštećenja respiratornog sistema, raka i plućnog edema. 

Plastika 

Iako se čini kao prilično običan materijal, čak beznačajan, već se odavno pokazalo koliko je plastika štetna za okoliš. Godišnje se, samo u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama baci više od 15 miliona tona plastike, a samo četvrtina te količine se reciklira. Okeani su zagađeni sa najmanje 160 miliona tona plastike. 

Azbestna izolacija 

Azbest je kombinacija šest silikatnih minerala i bio je masovno korišćen kao izolacija kuća i zgrada krajem 19. pa do sredine 20. vijeka. Prisustvo azbesta samo po sebi nije opasno, ali ako se oštete, vlakna azbesta mogu prouzrokovati fatalne bolesti! 

Nagazne mine 

Dok se u ratnim vremenima vode rasprave o tome koliko su korisne mine, problem ustvari nastaje kada se ratovi završe, a mnogo godina kasnije neko krajnje nedužan nagazi na zaostalu bombu. Procjenjuje se da su nagazne mine odgovorne za više od četiri hiljade smrti godišnje. 

Agent Orange 

Riječ je o superotrovu herbicidu, kojim je uništavano lišće u šumama Vijetnama, kako pripadnici Vijetkonga ne bi mogli da se skrivaju. Posljedice raspršivanja ovog otrova osjećaju se i danas, a procjenjuje se da je zbog Agenta Oranga rođeno pola miliona djece s invaliditetom. 

Olovni proizvodi 

Olovna boja, olovni benzin, stare igračke za djecu, vodovodne cijevi – sve ove stvari imaju nešto zajedničko – ekstremno su opasne i štetne za okolinu. Iako je potrebno biti u dodiru s ekstremno visokim nivoom olova da bi došlo do fatalnih posljedica, trovanje olovom je dovoljno loša stvar i može dovesti do halucinacija, gubitka sluha, insomnije, oštećenja bubrega, djelimičnog slepila i depresije. 

Cigarete 

Svi znamo da su nikotin i duvan prirodni proizvodi, ali čoveku je palo na pamet da od njih napravi mali cilindrični izvor teških bolesti. Uprkos dobro poznatim lošim uticajima na zdravlje, duvanske kompanije godišnje potroše više od osam milijardi dolara za reklamiranje svojih proizvoda.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi