Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Evropa ima tajni plan u slučaju da Erdogan pusti izbjeglice?

Svijet

Izvor: Tanjug     28.11.2016 u 17:12 h 0

Evropa ima tajni plan u slučaju da Erdogan pusti izbjeglice?
FOTO: Agencija Anadolija

LONDON - Evropske zemlje skovale su tajni plan kako da ograde sjeverni dio kontinenta u slučaju da Turska pretoči u stvarnost prijetnju da će otvoriti kapije za milione izbjeglica, piše britanski "Ekspres".


Države centralne Evrope i Balkana su u najvišem stepenu pripravnosti zbog mogućeg novog masovnog talasa izbjeglica nakon ucjenjivačke poruke turskog predsjednika liderima EU.

Srbija je objelodanila da priprema svoj sopstveni plan djelovanja u vanrednim situacijama, idući stopama susjeda - Bugarske, Makedonije i Hrvatske, u podizanju barijera koje će zatvoriti veći dio kontinenta.

Ekstremne mjere su procurjele zahvaljujući insajderima u vladi koji kažu da ministri strahuju da će Erdoan osloboditi "cunami" od tri miliona izbjeglica na Evropu, piše britanski "Ekspres".

Srbija, koja nije članica EU, ključna je tranzitna tačka za migrante koj iz Grčke pokušavaju da se domognu obećane zemlje, tj. Njemačke i Švedske.

Ali, susjedne zemlje, uključujući Mađarsku, zauzele su izuzetno oštar stav prema migrantima, podižući na svojim granicama ograde, zbog čega je sve više izbjeglica ostalo zarobljeno u Srbiji. Vladini zvaničnici kažu da je u zemlji registrovano 5.200 tražilaca azila, a da još 1.000 njih živi na ulicama prije svega Beograda.

List citira ministra za rad Aleksandra Vulina koji je potvrdio da vlasti razmatraju planove u slučaju da plan EU -Turska o izbjeglicama doživi krah, dodajući da će pogranične kontrole prema Bugarskoj biti značajno pojačane. Lider Srpske narodne partije Nenad Popvić traži podizanje zida.

"Tražimo od vlade da hitno donese odluku o gradnji zida na granici sa Makedonijom kako bi se zaustavio nekontrolisani priliv migranata u Srbiju", rekao je on.

U oštroj procjeni odgovora EU na migrantsku krizu, on je rekao:

"Umjesto da reaguju energično na Erdoanovu prijetnju da će otvoriti granice za tri miliona izbjeglica, Brisel drži glavu u pjesku kao noj, pokazujući svijetu da nema ni snage ni kapaciteta da se izbori sa narastajućom migrantnom krizom", kaže Popović.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi