Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Šta bh. političari misle o Ivanu Pernaru?

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     28.11.2016 u 15:02 h 0

Šta bh. političari misle o Ivanu Pernaru?

Zastupnik Živog zida u hrvatskom Saboru, mladi političar Ivan Pernar, svojim izjavama i stavovima u posljednjem periodu izazvao je veliku pažnju javnosti, kako u Hrvatskoj tako i cijelom regionu.


Pernar je nedavno napustio HRT-ov studio za vrijeme emisije "Nedjeljom u 2" jer mu, kako je kazao, "novinar Stanković nije dozvoljavao da dovrši odgovore na pitanja". Pažnju regionalnih medija je zadobio govorivši i o državama na Balkanu.

"Razlog zašto sam prešao granice svoje zemlje je u tome što moja priča nije pro-Hrvatska, pro-srpska ili pro-bošnjačka, nego pro-ljudska, a ljudi to osjete", kazao je Pernar.

Hrvatski političar je u javnosti govorio i o svjetskoj globalizaciji, utjecaju SAD-a u svijetu, Rusiji, stvaranju ratišta u svijetu, Evropskoj uniji, masonima, te kontrolisanju malih država od strane velikih sila.

"Države se ne mogu same sebe finansirati. Bosne i Hercegovine ne može iz svoje Centralne banke uzeti novac, već se mora vani zaduživati. To znači da dug BiH non stop raste, a resursi odnosno imovina BiH zbog privatizacije kojom kreditori ucjenjuje BiH, Hrvatsku i Srbiju stalno pada. Imamo situaciju da dug raste, a imovina pada. U jednom trenutku ćemo se naći da će dug otići do plafona, da imovine više neće biti i tada će krenuti takve ekonomske mjere koje će pokositi i one koji sada uspjevaju opstati, a to su uhljebi u državnim institucijama", rekao je Ivan Pernar.

Zanimalo nas je šta političari u BiH misle o pojavi jedne nove vrste političara koji svojim stavovima 'odskače' od ostatka političke scene u regionu.

Šemsudin Mehmedović (SDA) je kazao da je Ivan Pernar politički neiskusan političar kada je u pitanju BiH jer 'pokušava glumiti neutralnost'.

"Mi u BiH svakog novog doživimo u pozitivnom svijetlu kao alternativu u ovom učmalom stanju. Kako vrijeme odmiče i kako je Ivan Pernar spoznavao prilike u BiH on pokušava glumiti neku neutralnost, pa je tako i za nezavisnost Republike Srpske i za nezavisnost Kosova, i za BiH... Sve je to na račun BiH. Mislim da je to rezultat političkog neiskustva, bar spram prilika u našoj zemlji. Bosanci i Hercegovci sada spoznaju o kakvom profilu političara je riječ. On pokušava biti sa svima dobar, a to znači biti nedoslijedan i neprincipijelan kada je u pitanju BiH."

Saša Magazinović (SDP) ne prati Ivana Pernara, te da nema posebno mišljenje.

"Vidio sam da se na društvenim mrežama često komentarišu njegove izjave, ali nisam ga imao priliku slušati."

Bivši ministar finansija BiH i predsjedavajući Vijeća mistara BiH, Nikola Špirić (SNSD), ističe da je Pernar jedna nova politička ličnost na prostoru Hrvatske, ali i cijelog regiona.

"Vidjet ćemo koliko će njegovi stavovi biti prihvaćeni od građana u Hrvatskoj. Radi se o pozitivnom političaru i čovjeku sa sasvim drugačijim stavovoima kakvi su nedostajali na prostoru Balkana. Ne bi valjalo da ostane usamljen", smatra Špirić.

Mirsad Đonlagić (SBB), poput Magazinovića, nije pratio sve Pernarove izjave, ali je imao priliku čuti neke.

"Imao sam priliku sporadično čuti neke njegove izjave, ali to je premalo da bih donio neki sud. On je mlad čovjek koji traži prostor, a kako će sve izgledati vidjet ćemo u budućnosti."

Denis Bećirović (SDP) za N1 je rekao da Pernara očito zanima šta se dešava i u BiH, te da zbog toga ima određene stavove.

"Ne može dobiti dovoljno prostora u Hrvatskoj, pa je popularan i u BiH. Ima određene stavove i to je njegov način da radi u hrvatskom saboru. Koliko je upravu, to odlučuje javnost. Ima kontroverzne stavove, traži medijsku pozornost i kod i u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Mediji su zainteresovani za takve stavove jer odstupaju od većinskog stava", kazao je Bećirović.

Nikola Lovrinović, poslanik u PD Parlamentarne skupštine BiH iz Koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP DR. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne, kratko je kazao da nema mišljenje o Pernaru jer ga nikada nije ni gledao.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi