Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

NASA tvrdi kako EM pogon zaista funkcioniše

Nauka i tehnologija

    28.11.2016 u 14:02 h 0

NASA tvrdi kako EM pogon zaista funkcioniše

Nakon što je NASA prošle sedmice i službeno objavila naučni rad o EM pogonu, a koji je nedugo prije i neslužbeno iscurio u javnost, sve je izglednije kako dotični sistav zaista funkcioniše.. Podsjetimo, riječ je o pogonu koji krši treći Newtonov zakon, koji kaže kako svaka akcija mora imati jednaku i suprotnu reakciju, a u skladu s kojim funkcionišu svi naši pogonski sistavi, od motora s unutrašnjim izgaranjem pa sve do raketnih sistema.


 S druge strane, za EM pogon nije potrebno nikakvo raketno gorivo, već se dotični pokreće odbijanjem mikrovalova unutar metalnog kućišta.

Iako navedeni pogonski sistem u teoriji ne bi smio funkcionisati, testiranje u praksi pokazalo je kako dotični postiže impresivne rezultate. Naime, zahvaljujući dodatnim pokusima koje su krajem prošle godine proveli naučnici iz NASA-inog Eagleworks Laboratory, izašlo je na vidjelo kako EM pogon postiže potisak od 1.2 milinewtona/KW, a što je značajno više od potiska ostvarenog testiranjem solarnog jedra, koje iznosi tek 6.67 mikronewtona/KW.

Naravno, potisak EM pogona dosta je manji od potiska koji ostvaruje klasični pogonski sistav kao što je Hall potisnik, koji generira velikih 60 milinewtona/KW. Međutim, dok je za funkcionisanje Hall Sistema neophodno raketno gorivo, a što značajno povećava masu letjelice, a o ograničenom trajanju potiska da i ne govorimo, EM pogon puno je lakši, uz neprestano funkcioniranje, što značajno kompenzuje njegove moguće nedostatke.

Kako bilo, NASA-ino istraživanje sada mora proći neovisnu naučnu  provjeru. Ipak, sadašnji rezultati obećavaju, a tome idu u prilog i činjenica kako NASA pogon namjerava testirati i u svemiru. Spomenimo još kako je tim finskih nučnika nedavno predložio moguće objašnjenje funkcionisanje EM pogona, a bez kršenja trećeg Newtonovog zakona. Naime, dotični su došli na ideju kako EM pogon ustvari izbacuje fotone, stvarajući time svojevrstan potisnik, što ima za posljedicu kretanje broda u suprotnom smjeru.

Ipak, nadajmo se kako EM pogon zaista funkcionise jer bismo pomoću navedeno

Izvor: geek.hr


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi