Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Genijalci praznih džepova!

Zanimljivosti

    28.11.2016 u 13:49 h 0

Genijalci praznih džepova!

Tvorci smajlija i karaoka, uprkos planetarnoj popularnosti svojih patenata, nisu od njih zaradili ni dolar!


Mnogi naučnici, dizajneri i kompozitori su se na osnovu samo jednog svog djela toliko obogatili da kasnije nisu morali ništa da rade u životu. S druge strane, postoje ljudi koji su izmislili genijalne proizvode, koji su postali toliko komercijalni i prodavani, a nisu za to dobili ni jedan jedini dolar.

Razlog je bio ili krađa njihove genijalne ideje ili surova istina da nisu na vrijeme zaštitili svoj patent. Popularni "smajli", puška „kalašnjikov", igrica „tetris" ili karaoke mašina spadaju u one genijalne proizvode čiji kreatori nisu uzeli ni djelić od ogromnog novca koji su ove stvari zaradile na tržištu.

Kad biznismeni zapjevaju

Sigurno je da je malo onih koji se posljednjih godina nisu makar jednom našli na nekom od karaoke partija. Mašina koja pušta muzičku podlogu na koju vi pjevate, omiljena je zabava od rođendana pa do privatnih žurki u kafićima i klubovima. Čak i oni najnemaštovitiji, kada imaju problem kako da osmisle zabavu, u posljednjem trenutku se sjete karaoka i čitav problem je riješen.

Kao i mnoge stvari, i karaoke su smišljene u Japanu, a glavni krivac se zove Daisuke Inoue. Ovaj domišljati Japanac bio je bubnjar u bendu koji je tokom svojih turneja krstario širom Japana. Zanimljivost ovog benda je bila što je svirao uglavnom na kompanijskim proslavama. Na ovim korporacijskim žurkama bend je uveo pravilo da kada direktori i zaposleni dovoljno popiju, onda im se u ruke stavlja mikrofon. Tako su biznismeni pokazivali kolegama svoja pjevačka dostignuća, a Daisuke i njegov bend su im muzičkom pratnjom u tome pomagali. Tokom jedne takve korporacijske žurke, članovi Daisukeovog benda se nisu pojavili, pa je on morao da se snađe uz pomoć snimljene muzike. Kada je vidio da mu i bez prateće grupe dobro ide, Daisuke Inoue je napravio jedanaest mašina za puštanje muzike i iznajmio ih barovima. Na njegovu žalost, njegov patent koji pravi odličnu zabavu primjetio je jedan promućurni biznismen, pa je njegova firma počela odmah da proizvodi milione ovakvih karaoke mašina, zarađujući milione i milione dolara. Daisuke nije uspio da naplati svoju genijalnost, i to iz prostog razloga jer nije patentirao svoj izum. Iako nije uzeo ni dolar za svoj proizvod, Daisukeu ostaje utješna činjenica da u Japanu skoro ima status heroja.

Od Crvene armije do Bregovića

„Kalašnjikov" jeste veliki hit Gorana Bregovića, ali je takođe i moćno oružje iz koga se pucalo od Grenlanda do Palestine. Čovek koji je izmislio ovo automatsko oružje je Mihajl Kalašnjikov, a svog ubojitog prezimenjaka patentirao je u bolnici u kojoj se odmarao i oporavljao od povrede zadobijene tokom Drugog svjetskog rata. Osim odličnih borbenih osobina, „kalašnjikov" je i najotpornije oružje. Ipak, genijalni tvorac legendarnog „AK-47" za svoj patent koji je oduševio sve, od boraca Crvene armije, preko raznih terorističkih organizacija, pa sve do pljačkaša banaka, nije dobio ni dolar, ni rublju, niti bilo kakav drugi apoen. Iako je 1999. godine zaštitio svog mezimca u odjeljenju za patente, za veliku lovu već je bilo prekasno.

Kalašnjikov... Donio više para Bregovićevom hitu nego konstruktoru!

Smajli je osvojio svijet, ali i donio 45 dolara svom tvorcu

Najomiljenija oznaka bez koje je danas potpuno nezamislivo slanje SMS poruka, mejlova, kao i četovanje je žuti nacrtani lik, mnogo poznatiji kao smajli. Ovaj simbol osmislio je Harvi Bol, koji je 27 godina službovao u vojsci. Kada su mu kasarne, baze i vojnički život dosadili, zaposlio se u jednoj marketinškoj agenciji, i to kao dizajner. Harvi je 1963. godine od osiguravajućeg društva „State mutal life" dobio narudžbinu da osmisli i nacrta nešto što bi podiglo moral zaposlenima.

Harvija to nije mnogo zanimalo, pa je za samo deset minuta stvorio znak koji će postati jedna od najvećih ikona, ne samo mobilnih telefona. Za svoj genijalni pronalazak, koji se do sada pojavio na milionima i milionima majica, bedževa i SMS poruka, strpao je u džep čitavih 45 dolara, što je manje od najmanjeg prosečnog kredita za mobilni telefon koji američki tinejdžer spuca za dva dana.

Tetris... usrećio sve osim onoga ko ga je osmislio

Aleksej Pajtinov bio je zaposlen u Sovjetskoj akademiji nauke na projektu vještačke inteligencije. Često se dosađivao na poslu, pa je u tim trenucima, da bi prekratio vrijeme, izmišljao razne logičke igrice. Jedna od njih je bila „tetris", koju je 1984. godine odmah ponudio kolegama na poslu. Ovi su se toliko navukli na nju da je ubrzo donesena odluka da se igrica proda. I bi prodata, i to u 70 miliona kopija na kojima su zarađene milijarde dolara, od kojih Aleksej nije video nijedan dolar, rublju ili kopejku.

Ipak, dvadeset godina kasnije uspio je nešto da stavi u svoj džep, ali je ta suma bila mizerna prema onome koliko je „tetris" ukupno zaradio.

 

(pressonline.rs)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi