Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Misterije piramida: Fantastične građevine nisu gradili robovi?

Zanimljivosti

Izvor: express.hr     28.11.2016 u 11:50 h 0

Misterije piramida: Fantastične građevine nisu gradili robovi?

Od savršenosti njihove izgradnje do preklapanja sa zvijezdama i svrhe u koju su izgrađene - piramide nam i danas predstavljaju misteriju.


Većina ljudi zna da su piramide velike, impresivne građevine izgrađene davno u Egiptu. Takođe je poznato kako su služile kao monumentalne grobnice faraona. Ali, postoje druge brojne zanimljivosti o ovim fascinantnim građevinama, za koje se sumnja da su izgrađene i uz pomoć vanzemaljaca.

25 fascinantnih činjenica o njima:

1. Tri piramide u Gizi (Keopsova, Kefrenova i Mikerinova) su najpoznatije egipatske piramide, ali zapravo se na području drevnog Egipta nalazi preko 140 piramida.

2. Najstarija egipatska piramida je piramida faraona Džosera, sagrađena oko 2650. g. prije nove ere. Nalazi se u Sakari, najvećem groblju grada Memfisa, na kojem je otkriveno više od 250 podzemnih grobnica.

3. Keopsova ili Kufu piramida je definitivno najveća piramida. U originalu je bila visoka 146,5 metara, dok danas ima 138,8 metara.

4. Sve do izgradnje Linkoln katedrale u Engleskoj 1311. g., Keopsova piramida je važila za najvišu građevinu koju je napravio čovjek – i to 3871 godinu.

5. Velika piramida u Gizi je najstarija od Sedam svjetskih čuda antičkog svijeta i posljednja koja još uvijek u svom većem dijelu postoji.

6. Procjenjuje se kako je broj ljudi, potreban za izgradnju jedne piramide, bio oko 100 hiljada.

7. Piramide u Gizi čuva velika Sfinga, najveći monolitski kip na svijetu. Vjeruje se kako lice Sfinge prikazuje lice faraona Kefrena.

8. Sve egipatske piramide su izgrađene na zapadnoj obali rijeke Nil, koje je mjesto zalaska sunca, pa se u egipatskoj mitologiji povezuje sa mjestom preminulih duša.

9. Drevni Egipćani su sahranjivali svoje plemstvo zajedno s raznim predmetima - od onih svakodnevnih do luksuznih, poput nakita. Vjerovali su kako će ih mrtvi koristiti u zagrobnom životu.

10. Prvi poznati arhitekta piramide je bio Imhotep, ljekar i inženjer. Smatra se kako je zaslužan za izgradnju prve velike piramide faraona Džosera.

11. Dok se stručnjaci slažu s tezom da su piramide izgrađene od velikih kamenih blokova izrezbarenih bakarnim alatom, tehnika kojom su pomijerali i postavljali kamene blokove i danas ostaje predmet nagađanja.

12. Ono što je očigledno, je da su se tehnike za izgradnju piramida razvijale kroz vrijeme, jer su novije piramide izgrađene na drugačiji način.

13. Nakon završetka razdoblja piramida u drevnom Egiptu, procvat gradnje takvih građevina započeo je na području današnjeg Sudana.

14. Bilo je pokušaja da se unište piramide u Gizi u 12. vijeku, za šta je bio odgovoran kurdski vladar Al-Aziz. Ipak, odustao je od toga jer je procijenjeno da bi bilo teško da se unište, ali uspio je da ošteti piramidu Mikerena - kamen je oštećen tako da izgleda kao velika posjekotina na sjevernom licu piramide.

15. Tri piramide u Gizi su, po svojoj lokaciji usklađene sa sazvježđem Oriona. To sazvježđe se povezivalo s bogom zagrobnog života, Ozirisom.

16. Procjenjuje se da je velika piramida u Gizi sastavljena od 2 miliona i 300 hiljada kamenih blokova, koji iznose od dvije do 30 tona, a poneki blokovi i preko 50 tona.

17. Piramide su izvorno zaštićene kamenjem izrađenim od visoko poliranog bijelog krečnjaka. To kamenje je odražavalo sunčevu svjetlost, zbog čega su one sijale poput dragulja.

18. Zahvaljujući zaštitnom sjajnom sloju, pretpostavlja se da su piramide mogle da se vide sa planina u Izraelu, a možda čak i sa Mjeseca.

19. Uprkos ogromnoj vrućini u pustinji, temperatura u njima je stalna - oko 20 stepeni Celzijusovih.

20. Teško je procijeniti tačnu težinu piramide, ali se pretpostavlja da Keopsova piramida iznosi oko 6 miliona tona.

21. Keopsova piramida je izgrađena tako da je okrenuta prema sjeveru, a zapravo je to najpreciznije usklađena građevina prema sjeveru u svijetu. Uprkos tome što je napravljena davno, njeno odstupanje od "pravog sjevera" je minimalno - a razlog za to je pomijeranje Sjevernog pola Zemlje.

22. U prosjeku, potrebno je bilo oko 200 godina za izgradnju svake piramide, što znači da se često gradilo nekoliko piramida istovremeno.

23. Jedan od razloga zašto su piramide tako dobro očuvane je jedinstven vezivni materijal koji se koristio, a ni danas se ne zna od čega je tačno dobijen.

24. Suprotno popularnom vjerovanju, piramide nisu radili robovi ili zarobljenici, već plaćeni radnici - od onih fizičkih do brojnih umjetnika.

25. Iako se često povezuju s hijeroglifima, oni nisu pronađeni u unutrašnjosti Velike piramide u Gizi.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi