Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Grin: Prostor i vrijeme su možda samo posljedica nečeg puno bitnijeg

Nauka i tehnologija

Izvor: Radio Slobodna Evropa     28.11.2016 u 11:46 h 0

Grin: Prostor i vrijeme su možda samo posljedica nečeg puno bitnijeg

Američki teorijski fizičar Brajan Grin je u razgovoru za Biznis insajder iznio svoj stav o tome šta bi mogla biti sljedeća revolucija u nauci. Prema svemu sudeći, ona se danas čini dijelom naučne fantastike.


Generalni konsenzus među fizičarima jeste da prostor i vrijeme predstavljaju stvarni, fundamentalni nivo prilikom bilo kakvog pristupanja opisivanju realnog svijeta.

Pojedini fizičari, uključujući Grinea, koji rade na "egzotičnim temama" kao što je Teorija struna i Teorija svega, prilikom svoga rada susreću ukazatelje na mogućnost da prostor i vrijeme ipak nisu fundamentalni u našem shvatanju stvarnosti.

"Možda su prostor i vrijeme ono što u nauci nazivamo pojavni ili posljedični koncept, a dobar primjer toga je naše poimanje temperature. Svi znamo šta temperatura znači, shvatamo njen značaj i razlikujemo toplo od hladnog. Ali u isto vrijeme znamo da je temperatura posljedična ideja, jer postoji znatno fundamentalniji opis stvarnosti", kaže Grin.

Naime, nešto je hladno kada se čestice materije kreću sporo, a nešto je vruće kada se čestice materije kreću vrlo brzo. Dakle, fundamentalna ideja se krije u kretanju atoma, a to doživljavamo kao temperaturu, kao toplo i hladno.

"Možda su upravo prostor i vrijeme kao temperatura. Možda su oni samo posljedica nečeg još fundamentalnijeg. Ukoliko me pitate gdje se krije sljedeća revolucija, onda smatram da će se ona desiti upravo kada napokon spoznamo ključne sastojke koji čine prostor i vrijeme", zaključio je Grin.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi