Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nova godina - nova poskupljenja?

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     27.11.2016 u 20:32 h 0

Nova godina - nova poskupljenja?
FOTO: pixa, N1

Nova godina tradicionalno donosi i nova poskupljenja. Iako je još uvijek sve na nivou špekulacija, građani s pažnjom gledaju vijesti, očekujući da nakon struje, cigareta, i mogućeg poskupljenja nafte, dođe do domino efekta. Da li je njihov strah opravdan?


Kako se Stara godina bliži kraju, Nova polako priprema pogodno tlo za nova poskupljenja, tako već tradicionalno, iz godine u godinu. A tokom cijele godine suočavamo se i sa blagim, tihim rastom cijena - tvrde iz udruženja potrošača.

"Većina trgovaca tvrdi da vrlo često imaju izmjene cijena koje dobijaju iz svojih centrala, da su to male promjene, ali da se ona nekad malo poveća, a nekad malo snizi", istakla je Gordana Bulić, predsjednica Saveza potrošača u BiH.

A u periodu od aprila do oktobra ove godine, prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, euro dizel je poskupio za 10 feninga, a bezolovni i motorni benzin 95 oktana za 20 feninga. Već dugo se radi i na novom rastu cijena goriva za dodatnih 15 feninga.

Elektroprivreda HZHB od jučer je povećala cijele električne energije za 1,45 posto, već se najavljuje i povećanje cijena nafte i naftnih derivata. Obično to dovodi do lančane reakcije - povećanja cijena osnovnih životnih namirnica.

Domaći proizvođači prostora za dizanje cijena nemaju. Prodati proizvedeno u sezoni, pa i ispod cijene, njihov je jedini cilj. Teško se bore sa maržama koje imaju trgovački lanci.

"Što se tiče ovih artikala, krompir, luk, jabuka, to su cijene proteklih 10-ak godina. Krompir od 0,7-0,8 feninga, luk marka, jabuka oko marke, to su cijene posljednjih 10-ak godina i one se neće mijenjati", rekao je Samir Ajanović, poljoprivredni proizvođač.

Tome se nadaju i potrošači. Sama pomisao na nova poskupljenja kod njih stvara ogorčenje. Ali, kažu, živjeti se mora.

"Šta se tu može, tako nam je, kako nam je. Oni to mogu da rade, oni mogu da poskupljuju, jel' vi mislite da nešto možemo promijeniti".

"Jasmo se malo zabrinuli, s obzirom i na naše penzije, jesmo se zabrinuli, ali šta da radimo, naše je da platimo, i šta ostane da raspoređujemo".

"Ionako je već sve skupo, užas. Manje kupimo i to je to", kažu građani Sarajeva.

Dok penzije i plaće ne rastu, a privrednicima i radnicima se na teret stavljaju novi nameti, poput uredbe o oporezivanju toplog obroka - preživjet će moći samo spajajući kraj s krajem - stav je ekonomista.

"Cijene energije životnih namirnica zaista će biti pojačana, i dodatni udar na budžete, posebno u situaciji kada je minimalno 120.000 a možda i 170.000 radnika u Federaciji BiH ugroženo ovim toplim obrokom koji za njih znači plaću, to je tehnički gledano topli obrok, ali suštinski to je plaća za te ljude, čija plaća iznosi kao i topli obrok državnog činovnika", komentarisao je Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

I dok se o rastu cijena životnih namirnica još uvijek nagađa, jasno je da će cijene cigareta i duhanskih proizvoda zasigurno rasti već sa prvim januarom. Konačan cjenovnik bit će utvrđen tokom narednog mjeseca. Dobra vijest je tek da cijene usluga telekom operatera neće rasti - još će i padati.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi