Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Hrvati osjećaju muku: Po ovome smo najgori u EU

Regija

Izvor: B92     27.11.2016 u 17:24 h 0

Hrvati osjećaju muku: Po ovome smo najgori u EU
FOTO: pixabay.com

- Zaposleni u uslužnom sektoru u Hrvatskoj, od kojih su većina žene, rade i po tri nedjelje bez prekida i bez ijedne slobodne nedjelje.


Rad nedjeljom porastao je za 30 odsto, a tek 25 odsto radnika smatra da se njihovo radno vrijeme uklapa sa porodičnim i drugim obvezama. 

To su pokazala istraživanje je koje je ovih dana na konferenciji pod nazivom „Ravnoteža poslovnog i privatnog života 4.0 - izazovi u vremenu digitalizacije“ predstavljeno u Briselu u organizaciji European Sunday Alliancea. 

Evropa se danas nalazi pred izazovima koji će u velikoj mjeri uticati na njenu budućnost, među kojima su svakako i demografski, na šta utiču nesigurnost posla i teški i neprimereni radni uslovi, pogotovo u trgovačkom sektoru, piše Večernji list. 

Stoga je u EU pokrenuta nova rezolucija o slobodnoj nedelji, koju je potpisala i zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir, a tako je ponovno aktualizovala taj problem u Hrvatskoj sa sindikatima, poslodavcima i nadležnim komorama. 

Petir objašnjava kako je digitalizacija radnog prostora i života učinila radnike stalno dostupnim. 

Tako čak i rad koji je do sada bio rezervisan za radno vrijeme u novim okolnostima prelazi u rad u slobodno vrijeme pa je nevidljiva jasna granica između onoga što je vezano uz posao i privatnih i porodičnih obaveza. 

Uz to u Hrvatskoj dolazi i do porasta noćnog rada, a iako se često naglašava kako radnik ne sme da radi više od propisane satnice, kao i kako treba da bude više plaćen ako radi nedjeljom i praznicima - praksa to demantuje. 

Zaposleni u uslužnom sektoru u Hrvatskoj, od kojih su većina žene, rade i po tri nedjelje bez prekida i bez ijedne slobodne nedjelje, iako brojna istraživanja potvrđuju kako rad nedjeljom negativno utiče na zdravlje radnika: uzrokuje emocionalnu iscrpljenost, konstantan stres i psihosomatske smetnje. 

Prema Eurostatovoj statistici iz 2015., u Hrvatskoj 35 odsto ljudi radi nedjeljom, što je najviše u Evropi. 

Gotovo svake nedjelje radi 8,3 odsto hrvatskih radnika, 28,3 odsto ponekad, što Hrvate stavlja i na prvo mjesto u EU po radu nedjeljom, tvrdi Marijana Petir.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi