Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Danas su poklade: Ovo su dvije vrlo važne stvari kojih bi trebalo da se pridržavate

Regija

Izvor: Telegraf     27.11.2016 u 12:52 h 0

Danas su poklade: Ovo su dvije vrlo važne stvari kojih bi trebalo da se pridržavate
FOTO: pixabay.com

Posljednji dan ''mrsne'' nedjelje uoči početka posta zove se Poklade.


Veliki narodni praznik koji nas uvodi u Božićni post rasprostranjen je u Evropi i Americi. Bez obzira što su korijeni Poklada vezani za paganske običaje i obeležavanje kulta Sunca, danas ih vezujemo uglavnom kao najavu posta. 

Kod Srba poklade se obeležavaju pred početak božićnjeg posta, kao i uoči uskršnjeg ili velikog posta („bijele poklade“). 

BOŽIĆNE POKLADE 

Božićne poklade su crkveni i narodni praznik uoči početka božićnjeg posta. Praznuje se na dan Svetog apostola Filipa 27. novembra (ili 14. po Julijanskom kalendaru). 

Ovo je dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez grijeha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito bijeli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime. Zato, praštajte. 

Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i vještica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo bijelim lukom ili paljenjem obrednih vatri („olalija“). U Homolju, kod vlaškog stanovništva, postojao je običaj preskakanja ovih vatri i igranja oko njih. 

Na Kosovu su neke pokladne povorke simbolizovale svate Kraljevića Marka. 

Ono što je važno da znate jeste činjenica da se poklade smatraju danom i vremenom neobuzdanog uživanja u hrani, piću i proslavama pod maskama, poznatim kao karneval. 

Zato su i proslave poklada posebno značajne za narode katoličke tradicije: Italijane, Hrvate, Francuze, Nijemce, Špance, Latinoamerikance i druge. Slave se i među pravoslavcima, naročito u Grčkoj i Rusiji. Direktno ili indirektno, proslave u vrijeme poklada su postale običaj i u protestantskim zemljama. 

KAKO SE OBILJEŽAVA U EVROPI 

Pokladni utorak je u Francuskoj i zemljama gdje se zadržao francuski uticaj poznat kao „Masni utorak“ (Mardi Gras). U anglosaksonskim zemljama ovaj dan se zove „Dan palačinki“ (Pancake day), vjerovatno zato što su se tada sva preostala jaja trošila na palačinke uoči početka posta. 

U Hrvatskoj, poklade se nazivaju i „mesopust“. Poklade se u Rusiji obeležavaju praznikom Maslenica. 

Većina pokladnih tradicija uključuje ceremnoijalno spaljivanje lutke od slame koja može imati različita simbolična značenja.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi