Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

FOTO: Pecivo španskih Sefarda postalo simbol Izmira

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     27.11.2016 u 11:42 h 0

FOTO: Pecivo španskih Sefarda postalo simbol Izmira
FOTO: Agencija Anadolija

- Nakon 1492. godine prognani Sefardi iz Španije na zapad Turske, tačnije u Izmir, donijeli su pekarsku poslasticu ballos, koja će kasnije dobiti tursku verziju imena boyoz i postati nezaobilazni element lokalne trpeze


 Pecivo "boyoz", koje su Sefardi iz Španije donijeli u turski grad Izmir, tokom pet stoljeća je postalo jedan od simbola grada na obali Egejskog mora, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon 1492. godine prognani Sefardi iz Španije na zapad Turske, tačnije u Izmir, donijeli su pekarsku poslasticu ballos, koja će kasnije dobiti tursku verziju imena boyoz i postati nezaobilazni element lokalne trpeze u svako doba dana i noći.

Riječ je o jednostavnom i okusom jedinstvenom pecivu koje se spravlja od tankih jufki, a vremenom su ga izmirski pekari modificirali dodavanjem špinata, meda ili drugih sastojaka, no originalni recept je i danas najprodavaniji.

U toku je i proces patentiranja boyoza kao izmirskog peciva, a predsjednik Komore pekara u tom gradu Sukru Erisen je za AA istakao kako je riječ o pecivu koje se utopilo u zajednicu i postalo simbol grada.

Boyoz se u drugim turskim gradovima izuzetno rijetko proizvodi, a i ako se i nađe na policama nekih pekara, gurmani će reći da nije slastan kao u Izmiru.

U narodu se ustalila i izreka koja u slobodnom prijevodu glasi "nisi ni bio u Izmiru, ako nisi probao boyoz".

Blizu 3.500 pekara danas na više od 10.000 prodajnih mjesta u Izmiru prodaje boyoz, a Erisen je kazao da je riječ o na oko jednostavnom pekarskom proizvodu koji je tradicija u ishrani ljudi u Izmiru već 524 godine.

"Brojne pekare rade cijelu noć i prodaju isključivo boyoz. Nemamo problema sa prodajom koliko god da proizvedemo, ali u posljednje vrijeme je zarada nešto manja, jer su troškovi porasli", kazao je Erisen.

Pekar Berrin Akar Rasuli je za AA kazao da je porodičnu pekaru preuzeo 1983. godine i da je boyoz jedino što se ne mijenja u tradicionalnoj kuhinji Izmira.

Rasul je pojasnio da se tradicionalni boyoz sprema samo od brašna, vode, masla i soli, ali da se tenutno proizvodi najmanje 13 vrsta boyoza sa dodacima poput špinata, meda, čokolade, krompira, sira i slično.

Boyoz je najbolje servirati uz turski čaj i kuhana jaja, a nije bitno da li se radi o doručku, ručku ili večeri. Uporedo s tim, Turci imaju običaj da izlaze na navečer na čorbu, a u Izmiru ni ta čorba ne ide bez boyoza.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi