Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U SAD-u 11 miliona ilegalnih migranata: Rade teške poslove i ne misle se vraćati u domovinu

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     26.11.2016 u 17:19 h 0

U SAD-u 11 miliona ilegalnih migranata: Rade teške poslove i ne misle se vraćati u domovinu
FOTO: Agencija Anadolija

- Najava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da će podići zid na granici sa Meksikom i deportovati sve migrante koji nemaju dokumente zabrinula je oko 11 miliona ilegalnih migranata u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).


Milioni migranata su ilegalnim putevima došli u Sjedinjene Američke Države (SAD) i tu zasnovali život. Nakon Trumpovih predizbornih obećanja značajno je povećan rasizam i govor mržnje protiv muslimana i drugih manjina. 

Prema podacima iz 2014. godine u SAD-u se nalazi 11,1 miliona ilegalnih migranata. Više od polovine, 52 posto, čine Meksikanci zatim slijede migranti iz Centralne Amerike sa 15 posto i 12 posto iz Azije. Među njima se nalazi i šest posto migranata iz Južne Amerike, pet sa Kariba, a pet posto iz Evrope i Kanade. Preostali dio čine oni iz nekih drugih zemalja svijeta. 

Prema podacima PEW-a, oko osam od 11,1 miliona aktivno učestvuje na tržištu rada. Najviše ilegalnih migranata nalazi se u Californiji, Texasu, Floridi, New Yorku, New Jerseyju i Illinoisu. 

Oko 66 posto njih više od deset godina živi u SAD-u. Veliki dio radi u sektorima za koje ne treba stručna kvalifikacija. Uglavnom rade kao perači u restoranima ili radnici na građevinama. 

Samo u New Yorku živi oko 750.000 ilegalnih migranata. Mnogi restorani na Manhattanu nude poslove ilegalnim migrantima iz Meksika. Među njima je i Francisco Castillo koji je 2008. godine došao u SAD ostavljajući u rodnoj zemlji suprugu i sina. 

Kako je kazao za AA, u SAD je prešao tako što je dao 1.500 dolara mafiji koja ga je prokrijumčarila u zemlju. Jedan dio novca je dao u Meksiku, a ostatak nakon što je prešao granicu. Na ovaj čin se odlučio zbog loše ekonomske situacije u Meksiku, a u New Yorku živi u četverosobnoj kući sa još sedam Meksikanaca. 

Sigurnosne mjere koje su u posljednje vrijeme poduzete na granicama utiču i na ilegalne prelaske. Castillo je istakao da je cijena ilegalnog prelaska kod mafije porasla na 8.000 dolara. 

Nakon pobjede Trumpa, prema Castillovim riječima, diskriminacija je povećana posebno u južnim dijelovima SAD-a. On do sada nije imao problema, ali je izrazio zabrinutost zbog novonastale situacije u toj zemlji. 

"Ne razumijemo zašto je Trump ovoliko protiv nas Meksikanaca", poručio je Castillo. Istakao je da im se pripisuju različite stvari poput dilanja droge, silovanja i sličnih. 

Castillo je dodao da se oni, kao ilegalni migranti, suočavaju sa velikim problemima, nemaju osiguranje, ne mogu otići ljekaru kada je potrebno...

U istom restoranu sa njim radi i Agustin Celestino koji je 2004. godine došao u SAD ostavljajući suprugu i dvoje djece. 

U 12 godina sa njima samo razgovara telefonom, a sedmično im šalje 200 dolara. 

"Sa tim novcem tamo mogu lijepo da žive", ispričao je Celestino. Nada se da će jednog dana dobiti dozvolu za boravak u ovoj zemlji te da će imati priliku da vidi suprugu i djecu. 

I 35-godišnji Jesus Flores od 2001. godine je u SAD-u. Radi u ugostiteljskom sektoru, a 2005. godine se prvi put ilegalnim putem vratio u Meksiko, vidio porodicu i 2006. opet vratio u SAD.

Flores se ne misli vraćati u Meksiko ali, istakao je, da je njihova budućnost neizvjesna.

"Nisam išao u školu. Nemam priliku da nađem dobar posao u Meksiku i zaradim novac. Možda je opasno, ali ostajem ovdje", poručio je.

Meksikanka Laura radi na kasi u jednom marketu. Satnica je 11 dolara. 

"Ovo nije moja zemlja, ovo je zemlja Amerikanaca. Amerikanci su izabrali Trumpa i to poštujemo", poručila je Laura. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi