Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ako imate više od 45 godina i niste postali majka, nećete ni BITI, tako kaže surovi SRPSKI ZAKON

Regija

Izvor: SrbijaDanas     26.11.2016 u 16:53 h 0

Ako imate više od 45 godina i niste postali majka, nećete ni BITI, tako kaže surovi SRPSKI ZAKON
FOTO: pixabay.com, ilustracija

Izbirljivost i isključivost mnogima je zato uskratila šansu da uživaju u podmlatku, jer većina mališana koji čekaju nove mame i tate ne zadovoljavaju ove "kriterijume".


Nedovoljnom broju usvojenja dodatno kumuje i država slabim interesovanjem za ovu temu. U ovom trenutku 800 parova se nada da će im socijalni radnici dati šansu da se iskažu kao staratelji, dok je s druge strane samo 80 mališana u završnoj fazi pripreme za usvajanje. 

Važna razlika u godinama 

Razlika u godinama između usvojitelja i djece ne sme da bude manja od 18, niti veća od 45. Naš zakon dozvoljava usvajanje i pojedincima, ali se u praksi uvijek daje prednost potpunim porodicama. U slučaju da je par različitog nacionalnog porijekla, odluka će prevagnuti u korist onih iste nacionalnosti. 

"Gotovo niko ne želi romsku djecu, iako je većina mališana upravo ovog porijekla", kaže Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad u Nišu. "Uslov im je i da dijete bude zdravo, a najmanje trećina dječaka i djevojčica koji su spremni za usvojenje imaju smetnje u razvoju, tako da je veoma teško udovoljiti porodicama". 

Jović kaže da je ekonomska kriza dovela do toga da je svake godine sve manje zahtjeva, nisu rijetki slučajevi u kojima su kandidati u međuvremenu ostali bez posla ili zatvorili firmu: "Pare nisu najvažniji uslov pri odabiru usvojitelja, ali se očekuje da imaju redovne i dovoljne prihode kako bi se adekvatno brinuli o novom članu. U posljednje vrijeme mnogi zahtjev zamrzavaju dok ne prođe kriza". 

U centrima za socijalni rad širom Srbije objašnjavaju da im se i dalje najčešće javljaju parovi koji su potrošili godine u pokušajima da postanu biološki roditelji. Većina ih je u poznoj petoj deceniji, ali sa željom da im dijete bude mlađe od tri godine, uprkos tome što zakon izričito zabranjuje ovoliku starosnu razliku. U skoro 90 odsto slučajeva nemaju toleranciju prema drugim religijama. 

Timovi koji određuju ko ispunjava uslove ne mare mnogo za prohteve parova i ne žele da im "udovoljavaju". Ni na zamerke da su procedure duge i komplikovane, mnogo se ne obaziru.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi