Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Erdogan: Turska danas vodi novi rat za nezavisnost

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     26.11.2016 u 16:41 h 0

Erdogan: Turska danas vodi novi rat za nezavisnost
FOTO: Agencija Anadolija

- Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu kako, 90 godina nakon osnivanja Republike Turske, njegova zemlja ponovo vodi rat za nezavisnost, javlja Anadolu Agency (AA).


Erdogan je prisustvovao ceremoniji otvaranja postrojenja za napredno biološko pročišćavanje otpadnih voda u Istanbulu, a tom prilikom osvrnuo se i na aktuelna dešavanja u njegovoj zemlji.

"Turska u posljednje tri godine prolazi kroz vatreni krug. Mi moramo dati pravo ime toj borbi. Mi vodimo novi rat za nezavisnost, 90 godina nakon osnivanja Republike. Stanje u kome se danas nalazimo je u pravom smislu te riječi, novi rat za nezavisnost. Osim toga, ovaj rat nije samo na jednom frontu, vodi se na vojnom, političkom, diplomatskom, ekonomskom i društvenom planu", rekao je Erdogan.

Govoreći o borbi protiv terorističke organizacije FETO, koja je odgovorna za pokušaj državnog udara 15. jula, u ovoj zemlji, Erdogan je poručio kako će pripadnici FETO platiti za svu štetu koju su nanijelu Turskoj.

"Sve što zakon zahtijeva biće učinjeno i oni će platiti cijenu. Platit će cijenu 238 poginulih i 2.193 povrijeđenih u pokušaju puča. Platit će, isto tako, i cijenu ilegalnih aktivnosti uvezi sa ispitom za prijem u javnu službu", rekao je Erdogan.

Rekao je kako je 15. juli najdrskiji napad na Tursku u nizu napada na ovu zemlju u posljednje tri godine.

"15. juli nije pokušaj državnog udara unutrašnjih dinamika Turske, nego pokušaj državnog udara bande koja je radila po nalogu vanjskih sila. Mi zbog toga za pokušaj državnog udara kažemo da je to bio je pokušaj okupacije", rekao je Erdogan.

Istakao se osvrnuo i na kritike na račun vanrednog stanja u Turskoj, te kazao kako se njegova zemlja nakon pokušaja državnog udara i brojnih krvavih terorističkih napada po drugi put nalazi u tromjesečnom vanrednom stanju, te dodao:

"Tu neće biti gotovo. Možda će trajati još tri mjeseca, možda još tri i nakon toga. Ne trebate se time baviti. O tome će odlučiti vlada, parlament. Da li ovu zemlju vodi njena valda ili Europski parlament? Morate znati gdje je granica, jer ta vremena su davno prošla", poručio je Erdogan.

U vezi sa usvajanjem nacrta odluke od strane Europskog parlamenta (EP) u vezi sa Turskom, Erdogan je osudio poruku Turskoj "da se ne bori protiv terorizma", kazavši kako je njegova zemlja skoro svakim danom svjedokom terorisitčkih napada. 

"Ne boriti se protiv terorizma, znači predati mu se", rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi