Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dragan Čavić: SzP se sastaje samo kad reaguje na Dodika

Politika

Izvor: Nezavisne novine     26.11.2016 u 13:58 h 0

Dragan Čavić: SzP se sastaje samo kad reaguje na Dodika

Dragan Čavić, predsjednik NDPa i jedan od lidera Saveza za promjene (SzP), poručuje da mu je dosta ovakvog djelovanja te koalicije.


U intervjuu za "Nezavisne" Čavić kaže kako očekuje sastanak lidera opozicije zbog potrebe dogovora o konačnom definiranju politika na čijim osnovama će Savez za promjene djelovati.

NN: Da li je opstanak Saveza za promjene (SzP) doveden u pitanje? Ovo Vas, prevashodno, pitam jer ste izrazili nezadovoljstvo načinom na koji koalicija funkcionira, između ostalog ste poručili kako ne želite postati savez za reagovanje na Dodikove poruke, već savez za djelovanje?

ČAVIĆ: Ne mogu da prihvatim da mi nemamo inicijativu da definišemo politike koje će biti svima u ovoj zemlji jasne, i to po svim pitanjima koja nas opterećuju. Treba nam jasan politički stav! Ja insistiram na tome da Savez za promjene definiše svoje politike po svim pitanjima i da te politike budu osnov za djelovanje Saveza. Ako toga nema  mi smo i dalje opozicija, ali onda ne izgledamo kao jedna koherentna i organizovana struktura koja se zove SzP.

NN: Pa zbog čega Savez u proteklih godinudvije nije izradio, utvrdio svoje autentične, prepoznatljive politike? Da li je možda i to cijena koju ste platili na lokalnim izborima 2. oktobra?

ČAVIĆ: Kada su u pitanju konkretno lokalni izbori, te politike se grade od lokalne sredine do lokalne sredine. Mogu reći da je za Banjaluku, gdje sam ja bio kandidat za gradonačelnika, Savez imao jedinstvenu političku platformu i jasan izborni program za djelovanje. Ali, to je samo jedan fragment, koji je dosta diferenciran od opštine do opštine. Međutim, druga vrsta problema su opšta politička pitanja, gdje je bilo dosta razmimoilaženja, nesnalaženja, čak i politika koje nisu bile ni nalik jedna drugoj od različitih aktera SzP. To je neprihvatljivo. Mi smo, u principu, stalno trčali za nekim Dodikovim inicijativama i stalno davali odgovore na pitanja koja on konstantno postavlja i zatrpava nas njima svaki dan! A ja mislim da je Dodik prošlost i da njime ne treba da se bavimo...

NN: Da li se u međuvremenu dogodio bilo kakav sastanak na vrhu, u sastavu lidera partija koji čine Savez? Da li je uopće realno razmišljati o pobjedi na općim izborima 2019. ako stvari ostanu ovakve kakve su sada? ČAVIĆ: Vidite, Savez se jednom sastao, i to zbog reakcije na Dodikovu crnu knjigu i na saradnju s lokalnim zajednicama.

NN: Ali to je bila reakcija, opet?

ČAVIĆ: Ispada da Savez okuplja samo Dodik svojim djelovanjem! To je apsurdno, ali, nažalost, tako je danas. A ja to ne mogu prihvatiti.

NN: Hoćete li Vi nešto konkretno poduzeti po tom pitanju?

ČAVIĆ: Ja sam jasno rekao koalicionim partnerima da moramo da sjednemo i da definišemo stvari.

NN: Pa hoćete li uskoro sjesti?

ČAVIĆ: Stranka koju ja predstavljam objektivno je najmanja u Savezu i nije moje da ja sazivam sastanke. Ja ne vidim da tu treba nešto žuriti, ali treba napraviti politike koje su jasne, prepoznatljive, i dati odgovore na sva politička pitanja koja će doći na dnevni red u naredne dvije godine.

NN: Srpski član Predsjedništva BiH, koji dolazi iz SzP, rekao je da su poslanici ove koalicije u državnom parlamentu bili spremni da ne podrže novi budžet ukoliko u njemu ne budu osigurana sredstva za izgradnju mosta Bratunac  Ljubovija? Zar je ovaj projekt do te mjere značajan za Savez da ste bili spremni i na takve rizike?

ČAVIĆ: Riječ je o sporazumu Vlade Srbije, Savjeta ministara i Vlade RS, ali dio koji se odnosi na poslove na prostoru RS još nije ni počeo.

NN: Zašto? ČAVIĆ: Pa zato što dosad, očito, nisu bila odobrena sredstva i što nisu obavljene radnje koje prethode samom postupku izdvajanja sredstava. Ne radi se uopšte o nedostatku sredstava, sredstva postoje, to smo u petak raščistili. Ukupno 11 miliona je obezbijeđeno za ove namjene, od toga četiri miliona iz budžetskih izvora. Evo, Savjet ministara je na telefonskoj sjednici donio odluku o angažovanju ovih sredstava za nastavak radova, ti radovi će ići punom dinamikom i ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Ali očigledno je da su neki zakazali, i to na svim nivoima.

NN: Kada već govorimo o Vijeću ministara, evo još su gotovo dvije godine do narednih općih izbora. Vjerujete li da će u tom periodu biti pokušaja da se SzP zamijeni SNSDom na nivou državne parlamentarne većine, o čemu je bilo dosta govora u proteklom periodu?

ČAVIĆ: Sve je moguće, znate da je takvih hokejaških izmjena bilo koliko hoćete u proteklim godinama. Malo je perioda koji se mogu zapamtiti kao oni u kojima je jedna parlamentarna većina započela i završila mandat u Savjetu ministara i parlamentu BiH. Ali ne mogu u ovom trenutku napraviti procjenu, dvije godine u BiH su otprilike kao 30 u Njemačkoj. Treba da se bavimo ključnim problemima, a ne praznicima

NN: Da li je realno moguće u nekom razumnom periodu napokon utvrditi državni zakon o praznicima? Evo, 25. novembar je Dan državnosti BiH, koji se slavi u FBiH, odveć je poznata priča o 9. januaru i Danu RS, a nedavno smo imali burne reakcije na proslavu 25 godina Herceg Bosne?

ČAVIĆ: Kako sada stvari stoje, nema nikakvog optimizma da je to moguće. Lično, kao čovjek i političar u ovoj zemlji, ovakvoj kakva jeste, smatram da nema pravo niko nikome da osporava njegovu želju da slavi određene praznike. Ja ne mogu da slavim 25. novembar, ali ono što ne mogu da osporim je pravo Bošnjacima kojima je jako važno da to definišu za neku temeljnu državnost BiH sa zasjedanja ZAVNOBiHa iz 1943. godine. I opet pravimo konfliktne situacije. Umjesto da se bavimo ključnim problemima, a to su nezaposlenost, migracije, socijalno dno, kriminal i korupcija, umjesto da se bavimo time, ubacivanje ovih tema u politički prostor samo sije zlu krv... 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi