Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Na snazi "Veliki brat"

Svijet

Izvor: Nezavisne novine     26.11.2016 u 11:20 h 0

Na snazi

LONDON - Britanski parlament usvojio je zakon, kojim se vlastima - od policije i špijuna do regulatora za hranu, vatrogasnih službi i poreskih inspektora – daju ovlaštenja da analiziraju internet pretraživač svakoga u državi.


Novim zakonom zahtijeva se od telekom kompanija da vode evidenciju svih aktivnosti korisnika na mreži od jedne godine, stvarajući baze podataka sa ličnim informacijama.

Grupe za zaštitu građanskih prava kažu da će ovaj zakon samo utvrditi špijuniranje britanskih građana i da će pratiti korisnike interneta iz kancelarije u dnevnu ili spavaću sobu.

Novi zakon predviđa obavezu internet provajdera da arhiviraju sve najvažnije oblike onlajn komunikacije, kao što su mejlovi, tviter poruke i pozivi preko skajpa.

Takođe, od njih će se tražiti i da arhiviraju korisničke IP adrese, elektronske hardvere i istoriju upotrebe interneta, a podaci bi trebalo da se čuvaju na godinu dana. Iz britanske Vlada tvrde da novi zakon "osigurava ovlaštenja koja su sasvim u skladu sa digitalnom erom", prenio je AP.

Vlada je ranije saopštila da se neće prikupljati aktuelni sadržaj elektronske pošte ili drugih vidova komunikacije, niti da će policija moći da presreće i čita mejlove i prisluškuje razgovore.

Zvaničnici naglašavaju da će, prema novom zakonu, moći da se prikupljaju informacije kao što su ko je, kada i kome poslao mejl. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi