Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Deo stepenica Ajfelovog tornja prodat za pola miliona evra

Zanimljivosti

Izvor: Nezavisne novine     25.11.2016 u 22:54 h 0

Deo stepenica Ajfelovog tornja prodat za pola miliona evra
FOTO: pixabay.com

Dio stepenica Ajfelovog tornja prodat je u srijedu na aukciji kuće Artcurial za pola miliona evra, što je deset puta više od prvobitne procjene.


 Četrnaest stepenica od kovanog gvožđa, koje su se nalazile između drugog i trećeg sprata tornja prodate su nakon žestokog takmičenja za 523,800 evra.

Predstavnik aukcijske kuće rekao je da se među zainteresovanim kupcima odvijala dramatična prodaja i da su ponude rasle i za 20.000 evra, premašivši za deset puta prvobitnu procjenu od 40.000 evra. Aukcionar Fransoa Tajan saopštio je da su stepenice prodate azijskom kupcu preko telefona.

Gvozdeni toranj izgradio je francuski inženjer Gistav Ajfel. S 300 metara visine, najviša je građevina u Parizu i krasi gotovo svaku razglednicu “Grada svjetla”. Velepna gvozdena konstrukcija građena je nekoliko godina, a javnosti predstavljena 31. marta 1889. godine.

Imala je ulogu ulaznog svoda za Svjetsku izložbu, koja je obilježavala stotinu godina od Francuske revolucije. Ajfelov toranj je 40 godina bio najviša zgrada u svijetu, sve do izgradnje njujorške zgrade kompanije Krajsler.

Broj stepenica od dna do vrha građevine je varirao tokom istorije, pa je na dan otvaranja toranj imao 1710 stepenica, a danas ih nakon nekoliko renoviranja ima 1665.

Dio stepenica uklonjen je s tornja 1983. kako bi se ugradio lift. Pojedine stepenike kupili su muzeji, neki su završili u kompaniji Joši u Japanu, jedan dio nalazi se u blizini Kipa slobode u Njujorku, a još jedan u Diznilendu na Floridi, pored replike tornja.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi