Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nikolić: 25. novembar da bude državni praznik

Regija

Izvor: Tanjug     25.11.2016 u 22:22 h 0

Nikolić: 25. novembar da bude državni praznik
FOTO: Agencija Anadolija

NOVI SAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Novom Sadu da će Vladi Srbije uputiti prijedlog dopune Zakona o državnim praznicima.


 On je rekao da treba dopuniti Zakon da bi se za državni praznik proglasio 25. novembar, dan kada je donijeta odluka o prisajedinjenu Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

"Uveren sam da će taj predlog naići na nepodeljeno odobravanje. Danas jeste praznik za sve građane Srbije, bio je to i poslednjih 98 godina, ali se o njegovom značaju malo govorilo i nedovoljno znalo", ocenio je Nikolić na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Akademijom u Novom Sadu je obilježen 25. novembar 1918. godine, dan kada je u zgradi u kojoj se danas nalazi sjedište Vojvođanske skupštine, održana Velika narodna Skupština na kojoj je doneta odluka da se Kraljevini Srbiji prisajedine Banat, Bačka i Baranja.

Nikolić je rekao da su odluke donijete tog dana "postale i ostale trajna vrijednost na kojoj se gradi poslovično uspješan suživot različitih nacija i kultura u Vojvodini".

On je kazao da je Vojvodina, ne samo primjerom zajedničkog suživota raznih nacija, već i svojim aktivnostima u međunaprodnim organizacijama koje okupljaju evropske regije, "pokretač napretka cijele zemlje".

"Severna i južna srpska pokrajina neraskidivo su biće jedinstvene države Srbije. Različite kulture su naše bogatstvo, naša prednost, a zajedništvo vrlina koje su svesni svi koji bi hteli da nas dele", rekao je Nikolić.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su se na današnji dan 1918. godine "spojili i postali stvarnost vijekovni snovi cijelog naroda i svih velikana sejverno od Save od Dunava".

"Odluka svih 757 poslanika o prisajedinjenu Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji doneta je jednoglasno i neopozivo, a ovenčana je slavom stradalnika i pobednika, nakon veličanstvenih pobeda u Prvom svetskom ratu. Naš Srem je u Rumi istu odluku doneo dan ranije", istakao je Mirović i dodao da je ovaj dan jedan od najznačajnihih u istoriji Vojvodine i cijele Srbije.

Mirović je dodao da i dalje svakoga dana moramo da dokazujemo da smo spremni da "odlučno i hrabro ne ustuknemo pred iskušenjima i žrtvama koje svaka borba neizbežno traži", i to u borbi da "svakome ko dolazi posle nas bude bolje".

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsjednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, položili su ranije danas venac na spomen-ploču na zgradi u kojoj je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje.

Na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine vijence su položili i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. godine i Bunjevačkog nacionalnog savjeta. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi