Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Penzioneri traže pet odsto veće penzije

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     25.11.2016 u 21:04 h 0

Penzioneri traže pet odsto veće penzije
FOTO: fotodesk.net

BANJALUKA - Iako su svi nadležni složni u tome da je potrebno da dođe do povećanja penzija u Republici Srpskoj, još se ne zna kada će to biti i u kojem će to procentu biti.


 Predstavnici Vlade RS i Udruženja penzionera RS u petak su održali sastanak u vezi s ovim pitanjem.

"Još nije dogovoren procenat povećanja penzija, tako da smo dogovorili naredni sastanak do kada će se preračunati sve obaveze koje ima RS i kada ćemo ići od stavke do stavke, odnosno tražićemo rješenja kada se sve stavi na papir", istakao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Rakulj je naveo i činjenicu da su u Udruženju penzionera saglasni da se ide s malo većim povećanjem nižih penzija ukoliko to ne budu ometale zakonske prepreke.

Rakulj ističe da je njihov opšti zahtjev pet odsto povećanja, ali to je i dalje samo u formi zahtjeva. Ipak, o kolikim procentima bi se moglo raditi, može se naslutiti iz izjave Ilije Stevančevića, predsjednika skupštinskog Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, da je na sastanku bilo riječi o ranijem zaključku parlamenta RS, kojim je predloženo da penzije u RS budu povećane u iznosu tri do sedam odsto u narednoj godini.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, istakla je da je Vlada uprkos svim izazovima s kojima se susreće, u potpunosti opredijeljena za dalje jačanje materijalnog položaja i statusa penzionera, kao i za povećanje penzija, naglasivši da će se usklađivanje penzija vršiti svaki put kada se za to steknu uslovi.

"Prelaskom na trezorski sistem isplate omogućena je stabilnost i redovnost isplate, čime su penzioneri svrstani u prioritetnu grupu", kazala je Cvijanovićeva.

Sastanku su prisustvovali i Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Zoran Tegeltija, ministar finansija, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, i Anton Kasipović, ministar pravde.

 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi