Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Europa ustaje protiv nasilja nad ženama - zvaničnici poručili: ''Dosta je!''

Svijet

Izvor: radiosarajevo.ba     25.11.2016 u 19:53 h 0

Europa ustaje protiv nasilja nad ženama - zvaničnici poručili: ''Dosta je!''
FOTO: pixabay.com, ilustracija

Iako je 25. novembar u Bosni i Hercegovini poseban dan, budući da se slavi kao Dan državnosti, ovaj dan je poseban i u cijelom svijetu jer se tada obilježava i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Tim povodom svoje zajedničku izjavu za javnost dali su neki od najviših zvaničnika Europske unije i članovi Europske komisije, među kojima i Frederica Mogherini, Frans Timmermans, Johannes Hahn, Neven Mimica, Dimitris Avramopoulos, Christos Stylianides, Vera Jourova, Tibor Navracsics i Julian King.

Svi oni su, u zajedničkoj izjavi, kazali da je dosta više nasilja nad ženama, te da je to gorući problem sa kojim se svi moramo boriti, ne samo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, nego i svaki dan.

U nastavku donosimo njihovo kompletnu zajedničku izjavu ovim povodom.

"Žene i djevojke u i izvan EU-a i dalje proživljavaju nasilje. Žene i djevojke iz cijelog svijeta izložene su fizičkom nasilju u vlastitom domu, seksualnom i gospodarskom iskorištavanju, zlostavljanju na ulici ili radnom mjestu, zlostavljanju putem interneta ili tokom sportskih aktivnosti, silovanju, sakaćenju ili prisiljavanju na brak. Svaka je treća žena u EU-u doživjela neki oblik rodno uvjetovanog nasilja. Ne možemo negirati velike posljedice koje to nasilje ima za obitelji, zajednice, društva te gospodarstvo.

Trebalo bi više učiniti u EU-u po tom pitanju, kako bi se iskorijenio svaki oblik nasilja nad ženama. Skoro 25% žena iz EU-a doživjela je od svoje 15. godine fizičko i/ili seksualno nasilje od svoga partnera. Više od 25 % Europljana opravdava spolni odnos bez pristanka. Više od 20 % Europljana smatra da žene često izmišljaju ili preuveličavaju priče o zlostavljanju ili silovanju. Žrtve nasilja često ne podnose prijavu za kazneno djelo. Prolaznici ponekad nisu spremni priskočiti upomoć. Zajedno se moramo boriti protiv toga kao i protiv stereotipova zbog kojih se ne vjeruje pričama žena te pokazati da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i neće se tolerirati ni u kom slučaju.

Žene i djevojke su posebno ranjive u situacijama sukoba i kriznim situacijama u kojima eskaliraju nasilje, iznude, krijumčarenje, iskorištavanje te razni oblici rodno uvjetovanog nasilja. Kao posljedica toga, miilijuni žena i djevojaka prisiljeni su napustiti svoje domove. Dok su u bijegu i traže utočište u izbjegličkim kampovima, suočavaju se s dodatnim rizicima od nasilja od drugih migranata, krijumčara te u nekim zemljama čak i od nadležnih tijela. Skoro sve žrtve trgovanja ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja u EU-u su žene i djevojke, koje su došle iz trećih zemalja nakon opasnih putovanja.

Ulažemo sve napore kako bismo to promijenili. Našim humanitarnim projektima koji se odnose na rodno utemeljeno nasilje pomoći ćemo gotovo 3.4 milijuna žena, djevojaka, dječaka i muškaraca iz cijelog svijeta. U sklopu akcijskog plana EU-a za rodnu jednakost za razdoblje 2016. – 2020. u području vanjskih odnosa nastavljamo ulagati u žene i djevojke iz cijelog svijeta čija se prava krše jer su isključene iz obrazovanje, s tržišta rada i iz političkog života dok se suočavaju s nejednakim pravilima i zakonima o nasljedstvu, građanstvu ili stjecanju vlasništva nad zemljom. U 2017. pružit ćemo posebnu potporu žrtvama nasilja u najudaljenijim i najosjetljivijim područjima.

EU također usmjerava sve veće napore kako bi se ženama i djevojkama, koje bježe u EU-u od sukoba, progona, nestabilnosti ili siromaštva, osigurala medicinska skrb, pravna potpora, odgovarajuće savjetovanje i psihosocijalna podrška, ako su bile izložene diskriminaciji i nasilju.

Na današnji dan Europska komisija pokreće niz mjera za 2017. za borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama. Dodijelili smo €10 milijuna eura za podršku naporima koji se ulažu na lokalnoj razini za sprečavanje rodno uvjetovanog nasilja i za podršku njegovim žrtvama u Europskoj uniji. Naš cilj je podići razinu svijesti, pružiti informacije i podići razinu svijesti o nasilju nad ženama, pri čemu se obraćamo općoj javnosti kao i stručnjacima koji mogu doprinijeti promjeni situacije: policijskim službenicima, učiteljima, liječnicima, sucima itd.

Moramo konačno reći ne ovoj jasnoj povredi temeljnih prava. Zbog toga moramo već danas nešto poduzeti. Udružit ćemo snage s državama članicama kako bismo zaustavili nasilje nad ženama. Sve bi žene i djevojke trebale živjeti bez straha od nasilja u Europskoj uniji ili bilo gdje u svijetu". 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi