Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Šta je ispravno: BiH još uvijek nema pravilo o načinu isticanja zastave

Bosna i Hercegovina

Izvor: Klix     25.11.2016 u 18:36 h 3

Šta je ispravno: BiH još uvijek nema pravilo o načinu isticanja zastave
FOTO: fotodesk.net

Državne institucije i vlasnici privatnih objekata i ovog državnog praznika BiH zastave na svojim objektima su okrenuli kako misle da treba, s obzirom da naša zemlja u Zakonu o zastavi ni nakon svih ovih godina nema definirano kako pravilno postaviti zastavu.


Isticanje državne zastave na jarbolima i izlozima povodom Dana državnosti i Dana nezavisnosti stoga ostaje u domenu logike i nepisanog pravila o pozicioniranju zastave prema geografskom položaju. Međutim, u ovom slučaju pojavljuje se problem kod postavljanja zastave u vertikalni položaj kada bi, prema mišljenju mnogih, trebalo slijediti princip podudaranja vertikalnog sa horizontalnom.

S obzirom na konture naše države, savjetuje se postavljanje zastave upravo tako da slijedi izgled trokuta, što je pojednostavljeni izgled BiH.

S druge strane, veksilološka pravila (veksilologija - nauka o zastavama) preporučuju da se zastava u vertikalnom položaju postavlja u maniru zaokreta horizontalne verzije za 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu, što u slučaju zastave BiH uzrokuje konfuziju jer tada trougao kao centralni simbol mijenja položaj.

Pored ove nedoumice, svjedoci smo da se iz godine u godinu zastave BiH kako na privatnim poslovnim objektima, tako i na državnim institucijama postavljaju potpuno naopako, sa trokutom "naglavačke".

U mnogim zemljama naopako okrenuta zastava predstavlja znak opasnosti i poziv u pomoć. Isticanje zastave naopako se u nekim zemljama smatra uvredljivim te je taj čin kažnjiv zakonom, a predstavlja i međunarodni znak za nevolju.

Ipak, dok se postavljanje zastave u BiH ne definira zakonom, svako postavljanje zastave smatra se ispravnim.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Gdje ti je ta Domovina osim na papiru?haha

  2. Mamu li ti tvoju...ovo je najlepsa zastava. I krv svoju za domovinu moju... smrt svim mrziteljima BiH

  3. Ko jos ovo zove zastavom.sta ona predstavlja?

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi