Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Šta treba da znate o zimskoj vožnji: 10 korisnih savjeta

Automoto

Izvor: B92     25.11.2016 u 17:56 h 1

Šta treba da znate o zimskoj vožnji: 10 korisnih savjeta
FOTO: D'art za fotodesk.net

Bliži se decembar, kada nas konačno očekuju i pravi zimski uslovi za vožnju. Da li ste spremni?


Ako su vas poslednjih dana zavarale gotovo prolećne temperature vazduha, treba da znate da meteorolozi za naredni period najavljuju zahlađenje i mrazeve. 

U namjeri da poveća bezbjednost u drumskom saobraćaju tokom predstojeće zime, Goodyear je pripremio nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da lakše pregurate ovo godišnje doba na putu: 

1. Posebnu pažnju poklonite pneumaticima. 

U zimskim uslovima je optimalno prianjanje od ključne važnosti za bezbednu vožnju, zato se potrudite da vaše vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim gumama sa dovoljno dubokim gazećim slojem. Zakon propisuje da dubina gazećeg sloja mora biti najmanje 4 milimetra, a treba da je izmerite kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem rubu gazećeg sloja. Takođe, posvetite pažnju i pritisku u gumama - proverite ga barem jednom mesečno i po potrebi ih dopumpajte, a važno je i da redovno pregledate pneumatike kako biste otkrili eventualna oštećenja i neravnomerno habanje. 

2. Prije vožnje očistite snijeg i led sa automobila. 

Prije nego što sjednete za volan, odvojite malo vremena da temeljno očistite snijeg i led, pri čemu osim staklenih površina obavezno očistite i snijeg sa krova, poklopca motora i gepeka, da ne bi u vožnji spadao sa automobila i ugrožavao druge vozače. Temeljno očistite kako vetrobransko, tako i ostala stakla kao i retrovizore, time obezbjeđujete optimalnu vidljivost tokom vožnje. Ne zaboravite da očistite i farove. Vetrobranska stakla se zimi češće i više prljaju, zato vodite računa da uvijek imate dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakla koja ne mrzne na niskim temperaturama, a proverite i u kakvom su stanju brisači 

3. Obezbijedite vijeće rastojanje za bezbjedno kočenje. 

U zimskim uslovima planirajte početak kočenja ranije nego što je to uobičajeno kada je toplo, a kolovoz suv, jer je na snijegu i ledu zaustavni put vozila duži. Takođe se preporučuje da papučicu kočnice pritiskate manjom snagom. 

4. Kada skrećete nemojte nikad istovremeno i da ubrzavate/kočite. 

Ako od vozila zahtijevate dvije radnje istovremeno, recimo, kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može da dovede do gubitka kontrole nad vozilom. Najbolje je, ako je moguće, da brzinu vozila prilagodite prije skretanja. 

5. Izbjegavajte iznenadne i oštre manevre. 

Iznenadni manevri kao što su naglo kočenje, brzo okretanje volana ili iznenadno ubrzavanje mogu negativno da utiču na dinamiku automobila i dovedu do gubitka kontrole nad vozilom. 

6. Budite vrlo obazrivi na mostovima i nadvožnjacima.

Na njima postoji veća mogućnost poledice. Zato, kada ste na takvim deonicama, vozite sa posebnim oprezom i smanjenom brzinom. 

7. Ako se zaglavite u snijegu, ne pretjerujte sa pritiskanjem papučice za gas. 

Ako prejako pritiskate papučicu za gas, postoji opasnost da se samo još dublje ukopate u snijeg. 

8. Ne zaboravite lance za snijeg. 

Ako živite na području u kome često vozite u teškim zimskim uslovima, i na putevima često nailazite na snijeg i poledicu, ne zaboravite da u vozilu imate uvijek spremne lance za snijeg. Oni će u pomenutim situacijama vašem vozilu obezbijediti bolje prianjanje na zasneženim i zaleđenim putevima. 

9. Posebnu pažnju obratite na druge vozače. 

Drugi učesnici u saobraćaju možda ne voze tako pažljivo kao vi, zato se preporučuje da držite vijeće odstojanje od zahtevanog, da izbjegavate sve što vam odvlači pažnju, da vozite predvidivo i prije svakog skretanja ili promjene vozne trake to jasno pokažete davanjem migavca. 

10. Ne zaboravite ni korisnu pomoćnu opremu. 

Dobro je da u vozilu imate pri ruci paket pomoćne opreme koji će vam olakšati nepredvidive situacije na putu. U paketu su dobrodošli flaša vode, ćebe, punjač za telefon sa priključkom na 12V, topla zimska obuća i slično. U gepeku neće biti na odmet ni manja ili sklopiva lopata za uklanjanje snijega.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Dobro bi bilo da imate u gepeku i : el. sporet 12V, masinu za ves 12V, 10-tak kg teletine, kremu za dan za noc, ronilacko odijelo.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi