Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Igmanska inicijativa: Odnosi Srbije i Hrvatske su stožer za čitav Balkan

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     25.11.2016 u 17:44 h 0

Igmanska inicijativa: Odnosi Srbije i Hrvatske su stožer za čitav Balkan
FOTO: Agencija Anadolija

- Trajno pomirenje i prevazilaženje prošlosti su preduslovi za rešavanje problema u odnosima Srbije i Hrvatske, koji predstavljaju stožer odnosa na čitavom Balkanu, zaključeno je danas na konferenciji pod nazivom "Dve decenije diplomatskih odnosa Srbije i Hrvatske - stanje odnosa i otvorena pitanja", u organizaciji Igmanske inicijative, javlja Anadolu Agency (AA).


Na konferenciji u Beogradu, učesnici su rekli i da se saradnja dve zemlje često ostvaruje pod pritiskom Evropske unije, kao i da zavisi od političke opcije koja je na vlasti.

Oni su se saglasili i da je jedno od ključnih pitanja rešavanje sudbine nestalih osoba.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović je ocenio da je 2016. bila teška, ali da će sledeća doneti napredak jer postoji spremnost za dijalog dve zemlje.

"Treba da živimo u realnosti i da se složimo da neke događaje vidimo različito", rekao je on.

Svilanović, koji je bio ministar inostranih poslova SR Jugoslavije, rekao je da je ukidanje viznog režima bila njegova odluka, kojoj se tada protivilo Ministarstvo spoljnih poslova.

"Nekada se stvari pomeraju uz lične odluke. Za razvoj odnosa je potrebna lična hrabrost ljudi, ali i podrška vlade i naroda", rekao je Svilanović.

Načelnik odeljenja za regionalne inicijative u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Pavle Janković rekao je da postoji niz prepreka, kao što su sudbina nestalih, neadekvatna procesuiranja zločinaca, pitanje imovine, ali da je važno da se pronađu šanse za promenu.

On je ocenio da preduslov za rešavanje bilateralnih problema predstavljaju trajno pomirenje i prevazilaženje nasleđa prošlosti, navodeći da je važno uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti.

"U odnosima Beograda i Zagreba otvorila se nova faza koja znači prihvatanje i poštovanje integriteta i suvereniteta i koja obavezuje na ravnopravnost i rešavanje svih problema", rekao je poslednji ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar.

On je dodao da dve zemlje imaju "milijardu dolara razmene i manje-više uravnotežen trgovinski odnos".

Prema njegovim rečima, Jugoslavija je dugo bila nosilac stabilnosti u jugoistočnom delu Evrope.

Današnja sesija je 26. po redu koju organizuje Igmanska inicijativa sa ciljem da se sagledaju dostignuća u proteklim 20 godina.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi