Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Evropa ne smije dozvoliti ucjene''

Svijet

Izvor: Tanjug     25.11.2016 u 16:21 h 0

''Evropa ne smije dozvoliti ucjene''
FOTO: YouTube Screenshot

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc je poručio, u vezi sa pretnjama turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana o otvaranju granica za izbeglice, da Evropa ne sme dozvoliti da je neko ucenjuje i da mora samostalno štititi svoje granice.


On je, u saopštenju, istakao da bi bilo pogrešno od vrha EU ako bi, zbog ovih prijetnji, ignorisao jasan stav Evrospkog parlamenta protiv nastavka pristupnih pregovora. 

Kurc je podsjetio da je za sporazum sa Turskom bilo uvijek dva uslova vizna liberalizacija i ubrzanje pristupnih pregovora. 

- Bilo je uvijek jasno da to nećemo moći ispuniti - podvukao je on. 

Kurc je podsjetio da je stalno govorio da je sporazum sa Turskom samo Plan B, a da Plan A mora biti sopstvena zaštita spoljnih granica po australijskom modelu. 

- Treba uzeti osnovni princip australijskog modela da ilegalni ulazak nije povezan sa kartom do centralne Evrope - naglasio je on. 

Prema njegovim riječima, mora biti svima jasno da ko krene ilegalno na put ka Evropi, biva zaustavljen i smešten u prihvatne centre na spoljnim granicama EU, gdje treba da dobije dostojnu opskrbu i odakle mu se organizuje povratak. 

Istovremeno se Kurc založio za više pomoći na licu mjesta, kao i programe pomoći povratnicima, to jest uspostavljanje centara za azilante u pogođenim regionima, odakle bi zemlje EU mogle dobrovoljno da organizuju legalan put za doseljavanje najsiromašnijih siromašnih.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi