Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kecmanović: Ako nema poštivanja izvornog Dejtona - razlaz

Regija

Izvor: Srna     25.11.2016 u 11:44 h 4

Kecmanović: Ako nema poštivanja izvornog Dejtona - razlaz

Normalizacija odnosa u BiH može počivati samo na vraćanju izvornom Dejtonskom sporazumu, a ako ni Bošnjaci ni Hrvati neće da ga poštuju, a spoljni garanti to tolerišu ili čak čak podstiču, onda je jedino rješenje - razlaz, smatra univerzitetski profesor Nenad Kecmanović.


On navodi da međunarodna zajednica nije adresa za rješavanje problema u BiH, već najveći dio tih problema.

"Iako kreatori Dejtonskog sporazuma, Amerikanci su, umjesto da bdiju nad njegovom striktnom primjenom, prvi počeli da ga ruše", napisao je Kecmanović u autorskom tekstu za "Politiku".

Prema njegovom mišljenju, da nije bilo tako, narodi u BiH bi Aneks 4 prihvatili tokom četvrt vijeka kao svoj ustavni okvir.

Kecmanović ističe da 1992. godine, kada je terotorijalno-etnička izmiješanost u BiH bila nalik leopardovoj koži, razlaz nije bio moguć bez rata, ali da je sada slika sasvim drugačija - granice se mogu legalizovati i tri naroda u miru razići.

Kecmanović napominje da je vlast U Republici Srpskoj u posljednjih desetak godina uspjela da zaustavi proces nestajanja Srpske i da su Bošnjaci ostali, ne samo bez unitarne BiH, nego i bez svog entiteta - svedeni na nekoliko kantona na 25 odsto teritorije.

"Njihova posljednja nada da bi se spoljnopolitičkom intervencijom moglo nešto promijeniti zamrla je izbornim porazom Hilari Klinton", navodi Kecmanović.

On ukazuje da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno pred Savjetom bezbjednosti UN zatražio smjenu predsjednika Srpske Milorada Dodika, u svojoj sarajevskoj hibernaciji nije ni primijetio da se svijet oko njega promijenio i da SAD i EU nisu ono što su bile.

Kecmanović je podsjetio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno rekao da resetovanje međunarodnog poretka nije počelo sa Ukrajinom i Sirijom, nego bombardovanjem Jugoslavije.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. BiH je odavno odumrla...

  2. Očigledno je vrijeme za penziju davno prošlo. Promjene mu ne odgovaraju jer je njemu jako dobro i udobno i može da filozofira i podržava ideologiju rasturanja koja nažalost ne može proći bez novog rata. On nije vojno sposoban pa ne mora ratovati kao što nije ni u zadnjem ratu. Kao da će istok donijeti nešto bolje, osim političke eksploatacije Srba za istočne interese. Čemu tolika mržnja prema Bosni koja može biti najbolja i najbogatija na Balkanu pod uslovom da nije ovakvih budala svih nacija.

  3. djikani curikkkk ojhaaaaaaa svi ima da stanete pod jednu sljivu posle razlaza ;)

  4. Jasno je da BiH nece jos dugo opstati.znaju to svi ,...

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi