Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Konačno jeftiniji lijekovi za građane

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     24.11.2016 u 22:47 h 0

Konačno jeftiniji lijekovi za građane
FOTO: pixabay.com

SARAJEVO - Građani BiH krajem januara ili početkom februara naredne godine imaće jeftinije lijekove. Time će, kako je objasnio Aleksandar Zolak, direktor državne Agencije za kontrolu lijekova i medicinskih pomagala, BiH uštedjeti 50 miliona KM, koji će biti raspoređeni zavodima, kliničkim centrima i zdravstvenim ustanovama u zemlji.


Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas usvojilo Pravilnik o kontroli i cijeni za 5.000 registrovanih lijekova u BiH. Međutim, i pored toga što će lijekovi napokon biti jeftiniji u BiH, opet će biti skuplji za 25 do 30 posto nego u Srbiji.

"Srbija političkim odlukama smanjuje cijene lijekova, plus što je u Srbiji manji PDV nego u BiH, a ima i manju maržu na maloprodaju. To znači, ako imate istu cijenu lijeka u Srbiji i BiH, taj lijek u konačnici u BiH mora da bude skuplji za 25-30 posto nego u Srbiji", pojasnio je Zolak.

Naglasio je da je BiH danas više država nego što je bila juče, jer je uradila ono što ozbiljne države čine - stavila je pod kontrolu cijene lijekova.

"Na taj način biće ostvarene značajne uštede, a ujedno je stavljeno i na znanje da su interesi građana ispred interesa farmaceutskih kompanija", istakao je Zolak.

Kazao je da će efekti ušteda na godišnjem nivou biti otprilike deset posto, objasnivši da se to odnosi na onaj dio tržišta lijekova koji spadaju pod uticaj ovog pravilnika, te da se to tržište procjenjuje na pola milijarde KM. Pojasnio je da će veleprometnici od dana stupanja na snagu Pravilnika, a to je osam dana od objavljivanja u "Službenom glasniku BiH", imati 60 dana da usklade cijene s Pravilnikom, te da nakon toga Agencija ima 30 dana da formira cijene.

"Mi ćemo to uraditi 61. dan", obećao je Zolak.

Na pitanje na koji način će biti vršene kontrole tržišta lijekova, odgovorio je da je će pri podnošenju zahtjeva za puštanje lijeka u promet veleprometnik biti dužan da Agenciji dostavi cijenu koja će biti ispod maksimalne i da će se na taj način obavezati da ispoštuje tu cijenu u samoj prodaji.

"Inspektorat će provjeravati da li se Pravilnik poštuje", rekao je Zolak.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, odgovarajući na pitanje zašto se osam godina čekalo na usvajanje Pravilnika, rekao je da je 2011. godine donesen Pravilnik koji nikada nije stupio na snagu. No, ostalo je nejasno zašto. Istakao je da je aktualno Vijeće ministara BiH imalo problem zbog toga što je direktoru Agencije istekao mandat, a i Stručno vijeće Agencije jedan cijeli mandat radi u tehničkom mandatu.

"Na kraju sam nakon konsultacija sa direktorom Agencije 4. novembra kao ministar civilnih poslova sazvao sjednicu Stručnog vijeća Agencije, da oni u skladu sa zakonom daju mišljenje na Pravilnik, jer bez toga se nije mogao naći na sjednici Vijeća ministara.

Nakon sat i po rasprave dali su pozitivno mišljenje", rekao je Osmanović, te podsjetio da je VM u proceduru uputilo izmjene i dopune Zakona o lijekovima, kojima bi se, na određen način, pojednostavilo imenovanje Stručnog vijeća Agencije.

Lazar Prodanović, član Stručnog vijeća Agencije za lijekova i medicinska pomagala BiH, rekao je da je krajnje vrijeme da se usvoji Pravilnik o lijekovima i da građani prestanu plaćati najskuplje lijekove u regionu.

"Taj cjenovnik je mogao biti daleko povoljniji i mogli smo imati niže cijene. Nakon godinu dana primjene ponovo će se razmatrati efekti i moguće su popravke u sektoru veleprodajne marže, koja može biti niža ili diferencirana. Koeficijent određivanja cijena lijekova mogao je biti 0,9 ili 0,95, čime bi se godišnje moglo uštedjeti oko sedam miliona maraka. Važno je da osim usvajanja ovog pravilnika Agencija za lijekove na svojoj veb-stranici objavi cjenovnik lijekova prvog ponedjeljka u martu, kako bi inspektori na terenu mogli konrolisati primjenu Pravilnika i cijene lijekova. Veleprodaje su dužne da poštuju ovaj cjenovnik", rekao je Prodanović.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, izjavila je da se usvajanjem Pravilnika otvara prostor za intervenciju Svjetske banke i podršku spletu reformi u okviru zdravstvenog sektora.

"Očekivanja jesu bila da se postigne najniža maksimalna cijena za lijekove, ali u svakom slučaju kompromisi koji su se našli u periodu iza nas su dobrodošli", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su cijene lijekova bezobrazno visoke u odnosu na regiju, te da je usvajanje Pravilnika kretanje u dobrom pravcu.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi