Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Oglasila se SDA nakon odluke CIK-a o Salmiru Kaplanu

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     24.11.2016 u 18:47 h 0

Oglasila se SDA nakon odluke CIK-a o Salmiru Kaplanu
FOTO: N1

Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je današnju odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) o skidanju s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te pojedinih kandidata za Općinsko vijeće Stoca.


SDA odluku naziva sramnom i smatra da se Centralna izborna komisija BiH "umjesto da radi u skladu sa zakonom propisanim obavezama i raspiše nove izbore u Stocu, upustila u donošenje politikantskih odluka".

"Smatramo da se radi o neprincipijelnoj koaliciji pojedinih članova CIK-a koji su svojim glasovima doveli u pitanje cjelokupni integritet izbornog procesa u Stocu. Svojom odlukom oni su izabrali načelnika Općine Stolac, jer bi nakon njihove odluke ostao samo jedan kandidat. Na ovaj način CIK je sebi, osim uloge suda, dodijelio i ulogu birača", navode iz SDA.

Vjeruju da bi takva odluka, ukoliko ostane na snazi, mogla izazvati vrlo teške političke i druge posljedice. Dodaju da će, kao jedna od stranaka koja je podržala listu kandidata Inicijative za Stolac, iskoristiti sva pravna sredstva da se poništi odluka CIK-a.

"Istovremeno, podnijećemo prijave protiv svih članova CIK-a koji su zloupotrijebili i zloupotrebljavaju svoj položaj", navodi se u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije.

Šta je CIK utvrdio?

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluke o sankcioniranju pojedinih članova izborne admistracije i pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Utvrđeno je da su kandidat Selmir Kaplan i politčki subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Salmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Demir Mahmutćehajić i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Demira Mahmutćehajića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Ahmet Ljubović i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Ahmeta Ljubovića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Božo Raguž i politčki subjekt Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM.

Ostale odluke

Pokrenuti postupci protiv kandidata Enise Buzaljko i Harisa Baljića su obustavljeni.

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o razrješenju dužnosti predsjednika i članova Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića, Avde Jaganjca i Melihe Kapor i izrečena im je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine.

Za 35 predsjedenika odnosno članova biračkih odbora iz izborne jedinice Stolac izrečene su novčane kazne u iznosu od 700 KM za predsjednike i 300 KM za članove i izrečena im je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine. Za četiri člana biračkih odbora izrečena je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine bez novčane kazne. Za 175 članova biračkih odbora, pokrenuti postupci su obustavljeni. Navedene odluke o sankcioniranju nisu pravosnažne, na njih se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od dva dana od prijema odluke.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi