Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pročitajte zaključke sa današnje sjednice CIK-a

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     24.11.2016 u 18:37 h 0

Pročitajte zaključke sa današnje sjednice CIK-a
FOTO: Agencija Anadolija

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela odluke o sankcioniranju pojedinih članova izborne admistracije i pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na Lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.


Saopštenje sa održane sjednice prenosimo u cjelosti:

"Utvrđeno je da su kandidat Salmir Kaplan i politčki subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Salmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Demir Mahmutćehajić i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Demira Mahmutćehajića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Ahmet Ljubović i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Ahmeta Ljubovića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Božo Raguž i politčki subjekt Hrvatska kolacicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska kolacicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM.

Pokrenuti postupci protiv kandidata Enise Buzaljko i Harisa Baljića su obustavljeni.

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela odluku o razrješenju dužnosti predsjednika i članova Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića, Avde Jaganjca i Melihe Kapor i izrečena im je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine.

Za 35 predsjedenika odnosno članova biračkih odbora iz izborne jedinice Stolac izrečene su novčane kazne u iznosu od 700 KM za predsjednike i 300 KM za članove i izrečena im je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine.

Za četiri člana biračkih odbora izrečena je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine bez novčane kazne.

Za 175 članova biračkih odbora, pokrenuti postupci su obustavljeni.

Navedene odluke o sankcioniranju nisu pravosnažne, na njih se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi