Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Izetbegović: Granični prelaz u Bratuncu biće urađen iz sredstava klirinškog duga

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     24.11.2016 u 18:08 h 0

Izetbegović: Granični prelaz u Bratuncu biće urađen iz sredstava klirinškog duga
FOTO: Agencija Anadolija

SARAJEVO - Granični prelaz u Bratuncu je potreba BiH i biće urađen iz sredstava klirinškog duga, a nastavljen iz kapitalnih izdataka u 2018. godini, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine Vijeće ministara BiH o između ostalog budžetu, akiczama na naftu i naftne derivate.


  Podsjećanja radi ,Savez za promjene traži da se budžetom jasno definišu sredstva za taj granični prelaz. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da će danas Vijeće ministara BiH imati jasnu odluku o finansiranju ovog graničnog prelaza, koji je dio dogovora vladajuće koalicije.

Napomenuo je da u budžetu od 950 miliona maraka nema ni jedna kapitalna investicija, nego je to limitirano za neke druge stvari.

"Ako sutra budemo imali odluku Savjeta ministarat BiH ne vidim bilo šta što je sporno. Uvjeren sam da će to pitanje biti riješeno na adekvatan način, kroz odluku Savjeta ministara BiH", rekao je Šarović.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da poslanici iz Saveza za promjene imaju primjedbe na to što nije jasna stavka u budžetu koja se odnsi na most u Bratuncu i da su u pravu jer u svim politickim razgovorima uvijek je bila garancija da će se taj most graditi.

„Garancija i sada postoji za to za to u nekoj stavci koja se zove kapitalna ulaganja, ali po onome što je poznato ne postoji garancija da će oni koji ta kapitalna ulaganja treba da urade to zaista i uraditi.", rekao je Ivanić.

Kada je riječ o akcizama na naftu i naftne fderivate, Izetbegović je rekao da su u pitanju stara rješenja, ali da nije ugrađen plavi dizel, te je poručio da se ne odustaje od plavog dizela. Šarović je podsjetio da su akcize na naftu i naftne derivate uslov MMF-a, za novu tranšu.

"Plavi dizel ne želi Vlada RS, premijer Željka Cvijanović i član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija. Oni se odriču više desetina miliona maraka podrške za poljoprivredni sektor BiH, zato je upitno kada će i hoće li biti plavog dizela. Ja se kao ministar zalažem da ga bude, ali to ne želi Vlada RS. Biće upitno kako ćemo uspjeti obezbjediti podršku i kroz UO UIO BiH i podrška MMF-a jer su predstavnici iz RS na sastanku sa MMF bili izričiti da m ne treba plavi dizel", rekao je Šarović.  

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi