Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Svaka druga žena u BiH doživjela neki oblik nasilja

Bosna i Hercegovina

Izvor: FENA     24.11.2016 u 17:31 h 0

Svaka druga žena u BiH doživjela neki oblik nasilja
FOTO: pixabay.com, ilustracija

BANJALUKA - Svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja, pokazuju istraživanja. Izvršioci nasilja nad ženama, prema tim istraživanjima, najčešće su intimni partneri ili članovi porodice, a psihološko nasilje u našem društvu najzastupljeniji je oblik nasilja.


  Svake godine širom svijeta, od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, provodi se kampanja ‘16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja’, koja za cilj ima podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ove godine u Bosni i Hercegovini 16 dana aktivizma obilježava se pod sloganom 'Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama', a u okviru kampanje Entitet Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova, Gender centrom Federacije BiH i Gender centrom Republike Srpske organizuje niz aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja na prisutnost nasilja u bh. društvu, ali i na mehanizme njegove prevencije.

Tim povodom je u Banjaluci danas postavljen 'brojač obećanja', a građani i građanke su pozvani da u Robnoj kući Boska, 25. i 26. novembra  pritiskom na taster daju svoj glas u sprečavanju nasilja.

“Ovogodišnja kampanja zagovara ideju da svako od nas ima ulogu u sprečavanju nasilja i stvaranju boljeg i pravednijeg društva za sve.

Putem 'brojača obećanja' svi će imati priliku pokazati svoju podršku kampanji, a nakon Banja Luke, brojač putuje u Bijeljinu, Tuzlu, Mostar i Sarajevo”, istakla je Minja Damjanović, koordinatorica UN Women programa Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini.

U sklopu kampanje je planirana i podjela edukativnog materijala unutar obrazovnih institucija širom BiH.

“Važno je da se o načinima prevencije mladi ljudi educiraju još tokom svog srednjoškolskog obrazovanja. Ciljna skupina ove kampanje su muškarci, jer između ostalog, kao vid prevencije nasilja, ključna je izmjena tradicionalnog viđenja muškosti”, rekao je Ilija Trninić, direktor Instituta „Perpetuum mobile“, koji je pritiskom na taster prvi dao svoje obećanje protiv nasilja.

Kampanji su se do sada pridružili i muškarci iz javnog života BiH. Bokser Damir Beljo, fudbaler Miroslav Stevanović, pjevač Halid Bešlić, novinar Ognjen Blagojević i komičar Filip Andronik su putem video poruka pozvali na isključenje nasilja.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi