Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vlada RS: Odluka MO BiH o prodaji vojne imovine nezakonita!

Bosna i Hercegovina

Izvor: RTRS     24.11.2016 u 14:51 h 0

Vlada RS: Odluka MO BiH o prodaji vojne imovine nezakonita!

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o postupanju Ministarstva odbrane BiH u postupku prodaje sekundarnih sirovina.


Kako se navodi u Informaciji, ministar odbrane BiH Marina Pendeš donijela je 31.oktobra ove godine izmjenjenu Odluku o prodaji sekundarnih sirovina, kojom se predviđena prodaja sirovina definisanih Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane. Ministarstvo odbrane je nakon toga objavilo je i javni oglas.

U Vladinoj informacije se navodi da je ovakvo postupanje Ministarstva sporno, jer je ono nije stvarno nadležno za donošenje ovakvih odluka, pogotovo kada se uzme u obzir da se u kontekstu pomenutog Sporazuma radi o prodaji pokretne vojne imovine koja je u vlasništvu BiH.

Entiteti koji su korisnici sredstava od prodaje nisu učestvovali u određivanju početnih cijena sekundarnih sirovina, niti u izradi oglasa.

“Smatramo da je Odluka o prodaji kojim Ministartvo otuđuje državnu imovinu i koja pri tome nije donesena po osnovu zakona već internog pravilnika nezakonita i neprihvatljiva u svakoj iole pravnoj državi“, stoji, između ostalog, u Informaciji.

Povodom ove Informacije, Vlada Republike Srpske je zadužila Ministarstvo trgovine i turizma da Informaciju sa svim prilozima dostavi Savjetu ministara i Ministarstvu pravde BiH radi ocjene zakonitosti sporne Odluke o prodaji sekundarnih sirovina, stavljanja van snage i poništavanja Јavnog oglasa koji je objavljen na osnovu sporne odluke.

Ministartvo trgovine i turizma zaduženo je da sa predmetnom informacijom upozna i Pravobranilaštvo Republike Srpske, te da po ovom pitanju organizuje sastanak predstavnika Ministartsva i zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Borisa Јerinića.

Vrijednost sekundarnih sirovina koji su nastali od uništenja municije i naoružanja – mesing, željezo, čelik i aluminijum- procjenjeno je na 10 miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora republičke Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Dragan Kapetina rekao je da je BH ministarsvo raspisalo oglas za prodaju sirovina bez da su srpski predstavnici učestvovali na sjednici zajedničke komisije i imali u uvid u određivanja cijena lotova.

Upozorava da je ministarstvo podcijenilo vrijednost sirovina, ističući da su je procjenili na 5 miliona maraka, čime će, kako navodi, biti oštećeni budžeti entiteta.

Kapetina je ponovio da Ministarstvo odbrane BiH, niti ministar, može donositi odluku o prodaji sekundarnih sirovina, već je izvršni organ Savjet ministara BiH.

Naglasio je da ova direkcija i Vlada nemaju saradanju sa srpskim kadrovima u ministarstvu odbrane.

(RTRS)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi