Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

POSLODAVCI VARAJU MAJKE I DRŽAVU - Neke porodilje plaćenije od direktora

Bosna i Hercegovina

Izvor: Blic     24.11.2016 u 10:43 h 0

POSLODAVCI VARAJU MAJKE I DRŽAVU - Neke porodilje plaćenije od direktora
FOTO: pixabay.com

Prije odlaska na porodiljsko odsustvo, pojedini poslodavci radnicama su drastično povećavali plate, kako bi od države izvukli što više novca od kojeg porodilje nemaju nikakvu korist.


Kako su svojevremeno saopštili iz Javnog fonda za dečiju zaštitu RS, dešavalo se da radnica pet godina prima platu od 700 KM, koju poslodavac u posljednja tri mjeseca prije porodiljskog poveća na 3.700, pa čak i na 4.700 KM. 

Naglasili su da je riječ o malverzacijama nekorektnih i nasavjesnih poslodavaca koje prave štetu Fondu, porodiljama i cijelom društvu. 

U ovom fondu rekli su da je neopravdano povećanje plate prosječno iznosilo oko 30 odsto. 

– Do donošenja novog Zakona o radu, neopravdano povećanje plata radnicama neposredno prije odlaska na odsustvo, najčešće je uočavano kod samostalnih privrednika i društava sa ograničenom odgovornošću. Sudovi su najčešće odlučivali da su povećanja bila u skladu sa zakonom, iako je plata povećavana tri mjeseca prije porodiljskog, i to samo porodilji – kaže direktor ovog fonda Nedeljko Jović. 

Dodaje da će po osnovu očiglednog neopravdanog povećanja plate i sudskih presuda, u 2016. biti isplaćeno oko 39.000 KM više, nego što je prosečna neto plata porodilje. 

– Od donošenja novog zakona, manji je broj slučajeva u kojima poslodavac povećava platu, zato što se u prosjek naknade plate računa mesečni prosjek isplaćen godinu dana prije stupanja na porodiljsko odsustvo. Ranije je to bio prosjek za tri mjeseca – ističe Jović. 

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da ne mogu ulaziti u razloge povećanja plata porodiljama, ali da je svakako riječ o nemoralnom činu. 

- U svakom slučaju, radi se o moralnoj odgovornosti, jer je zakon na strani poslodavca. S druge strane, krajnje je vrijeme da država na sebe preuzme teret refundiranja bruto plata porodilja, odnosno da se natalitetom pođe baviti država, a ne preduzeća – kaže predsjednik ove unije Dragutin Škrebić. 

Rijetki sudski sporovi 

U Javnom fondu za dečiju zaštitu naglašavaju da je zanemarljiv broj slučajeva u kojima su zbog zloupotreba pokrenuti sudski sporovi. 

– Kada je prvostepenim i drugostepenim rešenjem priznat stvarni iznos prosjeka plate na koji je plaćen doprinos, rijetko se pokreće sudski spor. Trenutno se kod nadležnih sudova vodi pet sudskih sporova na iznos od oko 35.000 KM – ističe Jović.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi