Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Penziju zaradili, ali je ne mogu dobiti

Sarajevo

Izvor: Capital.ba     24.11.2016 u 10:39 h 0

Penziju zaradili, ali je ne mogu dobiti

Ima nas 138, a do kraja godine će biti 152 radnika koja su stekla uslove za penziju, ali je čekamo i po 25 mjeseci zbog neuvezanog radnog staža, kažu radnici firmi “Krivaja Mobel” i “Krivaja” u stečaju iz Zavidovića, koji su juče protestovali pred zgradom Vlade FBiH upravo zbog ovog problema.


Ističu da su došli jer je 1. novembar bio rok do kojeg je obećano rješenje pitanja penzionisanja, odnosno uplate doprinosa.

“Slagali su nas. Svi imamo po 40 godina staža, ali nemamo uplaćene doprinose od 1. aprila 2004. godine. Ja čekam 18 mjeseci rješenje o odlasku u penziju”, rekao je bivši radnik Hazim Karkić.

Istakao je da su im na platnim listama uredno prikazivani odbici za doprinose, te se postavlja pitanje gdje su ti novi i zašto niko nije kažnjen.

Njih desetine je došlo u Sarajevo pred zgradu Vlade FBiH, a dosta ih nije moglo doći jer su, kako su rekle njihove kolege, bolesni.

Oko 20 radnika je umrlo ne dočekavši penziju. Ibrahim Garančić, predstavnik bivših radnika zavidovićke “Krivaje”, juče je nakon razgovora u Vladi kazao da je optimističan.

Sastanak je bio, između ostalog, sa ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem i savjetnikom premijera FBiH Suvadom Osmanagićem.

“Imaju način kako to riješiti. Jedan od njih je prodaja jednog objekta. Nadaju se da će nam brzo moći uvezati staž. Za Vladu će iduće sedmice biti pripremljena informacija kako to uraditi”, dodao je Garančić.

Napomenuo je da neće više ovako dolaziti pred zgradu Vlade jer to radnici ne mogu finansijski podnijeti, ali da će uvijek njih četiri-pet dolaziti.

Radnik Uzeir Muharemović naglasio je da su im iz Vlade ranije govorili da trebaju čak četiri miliona KM za uvezivanje njihovog staža.

“Valjda smatraju da je to mnogo, a za službena auta daju više. Meni treba da se uplati 17.000 KM za 11 godina staža. Od 20. juna 1977. godine, kada sam dobio diplomu, nisam ni od koga zavisio, a sada sam ovisnik da mi neko da četiri marke. To je sramota. Penziju sam zaradio”, kaže Muharemović.

Iz Vlade FBiH je saopšteno da će resorno ministarstvo dostaviti Vladi detaljnu informaciju o 152 radnika, a da ažurirane spiskove treba da dostavi stečajni upravnik i na osnovu toga će resorno ministarstvo predložiti način rješavanja problema.

Takođe, biće predloženo da zbog brojnih nepravilnosti u dosadašnjim postupcima vezanim za “Krivaju” kompletna dokumentacija o ovom slučaju bude dostavljena nadležnom tužilaštvu na postupanje.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi