Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Neće reciklažu guma u svom selu

Doboj

Izvor: Nezavisne novine     24.11.2016 u 09:23 h 0

Neće reciklažu guma u svom selu

DOBOJ - Zbog deset radnih mjesta, koliko će biti otvoreno u fabrici za reciklažu guma ugroženo je ne samo naše zdravlje, nego i životna sredina i opstanak u ovom kraju, žale se mještani Boljanića, kod Doboja.


Mještani ovog sela, dvadesetak kilometara udaljenog od Doboja, protive se izgradnji postrojenja za reciklažu otpadnih automobilskih guma jer je, kažu, takva vrsta industrije neprihvatljiva za ovaj kraj, u kojem se mještani mahom bave poljoprivrednom proizvodnjom i stočarstvom.

"Ni po kakvu cijenu nećemo dozvoliti da se ovo otvori, da ova fabrika proradi. To je za nas veliko zagađenje, to će da nam uguši proizvodnju, da nas nestane. Ionako smo oboljeli od bombardovanja za vrijeme rata", kaže Nedeljko Radovanović, te dodaje da se njegova farma goveda nalazi oko 400 metara od sporne lokacije.

Zoran Poljašević, mještanin Boljanića koji se bavi ekologijom, navodi da se reciklaža guma vrši pirolizom, koja kao nus proizvod ima pirolizno ulje, pirolitički gas, te koks, a taj postupak, tvrdi, nosi rizik po životnu sredinu.

"Prije rata je ovo područje bilo zaštićeno od izgradnje industrijskih objekata zbog termomineralne vode. Imamo izvor vode kiseljak, koji je 500 do 600 metara udaljen od lokacije na kojoj treba da bude postrojenje. Ono bi bilo velika prijetnja da se zagadi termomineralna voda, koja je veliki prirodni resurs", kazao je Poljašević.

Izgradnju postrojenja započelo je preduzeće "Eko global" iz Gračanice, a mještani koji su prethodnog vikenda održali protestni skup najavljuju da će se s investitorom suočiti na zboru građana 25. novembra.

"Oni nemaju dozvolu za reciklažu guma. U Doboju su se registrovali da će biti otvorena firma za proizvodnju PVC stolarije", rekao je Slobodan Gavrić, organizator protestnog skupa.

Esma Kurtagić, direktorica preduzeća "Eko global", navodi da im je Ministarstvo građevinarstva, prostornog uređenja i ekologije RS izdalo pozitivno rješenje o prethodnoj procjeni uticaja na životnu sredinu, trenutno su u fazi dobijanja lokacijskih uslova, a nakon toga slijedi izrada studije uticaja na životnu sredinu.

"U izradu studije će biti uključeno i lokalno stanovništvo, radiće i institucije koje je resorno ministarstvo predložilo, tako da ćemo to prepustiti njima", izjavila je Kurtagićeva.

Ona je pojasnila da je tehnologija kojom će biti reciklirane gume "u svijetu prihvatljiva, ekološki opravdana, da je iskorištenost 98 procenata", te da je zagađenje jednako onom koje proizvede jedan automobil.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi