Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zašto je važno konzumirati kiseli kupus i rasol

Lifestyle

Izvor: radiosarajevo.ba     23.11.2016 u 22:36 h 0

Zašto je važno konzumirati kiseli kupus i rasol
FOTO: pixabay.com

Rasol, sok od kiselog kupusa sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala kao što su kalij, kalcij, fosfor, sumpor, željezo, bakar, cink i magnezij.


Dobar je za probavu i jačanje crijevne flore, za arterosklerozu i visok tlak, za liječenje astme, reume i gihta, čira na želucu, uz to čisti kožu i jača imunitet, a kažu da pomaže i kod raznih vrsta karcinoma.

Kiseli kupus zapravo je jedna od rijetkih namirnica koju je čovjek svojim djelovanjem, kiseljenjem dodatno poboljšao. Kiseljenjem se razvija vitamin B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla. Možete kiseliti zeleni i crveni kupus, a crveni je još bogatiji fitonutrijentima i vitaminom C, te sadrži i antocijan, antioksidans koji štiti sive moždane stanice.

Ljekovitost kiselog kupusa može se dodatno pojačati ako se među redove kupusa dodaju i druge namirnice, kao što su lišće vinove loze, grožđe, dunje (za intenzivniju žutu boju), jabuke ili komorač. Začine možete izabrati prema vlastitom ukusu – zrna papra, kim, lovor...

Važno je da glavice kupusa budu neoštećene, tvrde i sa što manje crnih dijelova, te da korijen odstranite. Kod nas se uglavnom kiseli rezani kupus u kombinaciji s glavicama, koje koristimo za pripremu sarme.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi