Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zakuvali zbog ''bijelog hljeba''

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     23.11.2016 u 22:19 h 0

Zakuvali zbog ''bijelog hljeba''

SARAJEVO - "Bijeli hljeb" na posredan način ponovo se juče našao u parlamentu BiH. Ovaj put na sjednici Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma BiH, koja je prekinuta i pored nastojanja Damira Arnauta (SBB), predsjedavajućeg ove komisije, da obezbijedi kvorum.


Naime, Momčilo Novaković, član Komisije iz NDP-a, demonstrativno je napustio sjednicu nakon što je tražio da se izmijeni zapisnik sa prošle sjednice i u njega unese konstatacija da je Arnaut "zloupotrijebio poziciju predsjedavajućeg Komisije".

Arnaut je tada izvijestio Komisiju da je prvo u svojstvu poslanika od Zakonodavno-pravnog sektora parlamenta BiH tražio mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, a u kojem se traži izmjena člana 48 tog zakona, koji se odnosi na isplatu naknada poznatih kao "bijeli hljeb", a koji je ranijim izmjenama zakona izbrisan.

Kada je dobio traženo mišljenje u kojem je navedeno da se ne može tražiti izmjena člana koji ne postoji, Arnaut je ponovo u svojstvu predsjedavajućeg pisao Zakonodavno-pravnom sektoru, podsjetivši ih da u ranije dostavljenom mišljenju nisu naveli takvo što.

Potom su iz tog sektora priznali grešku i Komisiji dostavili ispravljeno mišljenje. Da Arnaut nije podsjetio ovaj sektor na nepodudarnost njihova dva mišljenja, zasigurno bi to bio osnov da prijedlog kojim se vraća isplata "bijelog hljeba" zvaničnicima BiH ostane u proceduri.

Ovako, to je onemogućeno, a Novaković je optužio Arnauta da nije mogao tražiti mišljenje od Zakonodavno-pravnog sektora bez konsultacija sa svojim zamjenicima. Sat vremena poslije Arnaut je pokušao okupiti članove Komisije da nastavi sjednicu, ali su se u sali pojavili samo on i Šefik Džaferović.

"Zakazivaću sjednicu svaki dan do zasjedanja Predstavničkog doma BiH, pa i u subotu", rekao je Arnaut i dodao da sjednica jedino neće biti zakazana za 25. novembar, kada se u FBiH slavi Dan državnosti BiH, iako, kako je naveo, postoje pritisci da se sjednica tada zakaže. Željko Komšić, član Komisije, kazao je da je ovakvo ponašanje nedopustivo.  

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi