Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nije crna, već siva lista

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     23.11.2016 u 21:34 h 1

Nije crna, već siva lista

SARAJEVO - Savjet ministara BiH saopštio je da se Bosna i Hercegovina ne nalazi na crnoj listi, već na sivoj listi EU kada je u pitanju sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.


 Demantujući ranije saopštenje Udruženja banaka BiH da je BiH stavljena na crnu listu EU, čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima, bez obzira na to da li se radi o fizičkim ili pravnim osobama, u Savjetu ministara BiH istakli su da se BiH Akcionim planom za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma obavezala da sve obaveze završi do kraja 2016. godine.

Kako navode u Savjetu ministara BiH, po preporuci FATF-a (međunarodnog tijela koje ima za obavezu da razvija i unapređuje mjere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma na nacionalnom i međunarodnom nivou), realizovan je dio mjera i preostale su samo dvije obaveze koje će biti realizovane u predviđenom roku, odnosno do kraja decembra.

"U narednom periodu će biti usvojene i preostale preporuke FATF-a, naročito one koje podrazumijevaju izmjene i dopune krivičnih zakona", saopšteno je iz Savjeta ministara BiH u kojem se navodi da je izmjena Krivičnog zakona preostala obaveza RS.

Takođe navode da je neophodno uspostavljanje državnog registra nevladinih organizacija, udruženja i fondacija radi izbjegavanja dvostrukih ili trostrukih registracija, a biće sačinjen i sveobuhvatan pregled pravnog okvira koji se odnosi na neprofitne organizacije, kako bi se izbjegla znatna kašnjenja i eventualne blokade prekograničnih finansijskih transakcija.

Za uspostavljanje internet stranice nevladinih organizacija, udruženja i fondacija u saradnji sa entitetskim vladama zaduženo je Ministarstvo pravde BiH i, kako kažu u Savjetu ministara BiH, taj posao će biti završen do kraja decembra.

Podsjećanja radi, nedavno je Udruženje banaka BiH saopštilo da je zbog neispunjavanja obaveza iz Akcionog plana FATF-a, BiH uredbom objavljenom u "Službenom listu EU" okarakterisana kao zemlja sa strateškim nedostacima, zbog čega bankari imaju velikih problema, jer neke inostrane banke usporavaju transakcije koje idu od i prema BiH.

"Finansijske transakcije diplomatskih i privrednih predstavništava BiH u EU su usporene ili onemogućene", rekli su tada u Udruženju banaka BiH, gdje juče nisu željeli govoriti na ovu temu. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Otvorena istraga protiv Mirsada Kukića, Amira Zukića i Asima Sarajlića! Autor: Žurnal.info (Avdo Avdić)-SARAJEVO - Tužiteljstvo Županije Sarajevo donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv dvojice potpredsjednika SDA – Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, te protiv generalnog tajnika te stranke Amira Zukića.Prema naredbi, zavedenoj pod brojem T09 0 KTK 0104948 16, a koja je u posjedu Žurnala, Sarajlić, Kukić i Zukić osumnjičeni su da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340 Krivičnog zakona FBiH.MESARI ZA SKUPLJANJE KLIJENATA-Istraga protiv trojice visokih dužnosnika SDA pokrenuta je u okviru predmeta Bosna, a na teret im se stavlja da su organizirali i koordinirali grupom koja je vršila nezakonita zapošljavanja u javnim poduzećima u Federaciji BiH. U okviru ove istrage, prije tri mjeseca su uhićeni Safet Bibić, Esed Džananović, Ramiz Karavdić, te Senad i Nedžad Trako.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi